Нагел от Бундесбанк предупреди за неправилно оценяване на риска, свързан с падащите лихви (доходност) на еврооблигациите

Снощи членът на Бундесбанк Йоахим Нагел предупреди за появата на неправилно оценяване на риска, свързан с настоящата спадаща доходност (падащи лихви) на държавните облигации в еврозоната към нивата от преди дълговата криза в региона.

В навечерието на кризата рисковете бяха погрешно преценени (подценени) и е спорно, дали сега рисковите премии трябва да се върне към нивата, наблюдавани преди кризата, посочи Нагел в своя лекция пред Университета за приложните науки в Хахенбург.

Със сигурност би било от полза, ако рисковете бъдат оценени по-точно, отколкото преди кризата, заяви членът на Бундесбанк, описвайки текущата оценка на риска като твърде небрежна и неточна и в тази връзка той смята, че политиците трябва да бъдат нащрек.

Повод за неговите опасения дава значителното понижение на доходността на държавните облигации най-вече в страните от т.нар. "периферия" на еврозоната, които бяха засегнати най-тежко от дълговата криза в региона. Така например само преди дни (на 27-и юни) Италия успя да пласира емисии от пет и десет годишни облигации в рекордни исторически дъна на техните лихви съответно от 1,35% и от 2,81%.

През май президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман използва прекалено ниската доходност на държавните облигации като аргумент срещу провеждане на програма за "количествени улеснения" от страна на Европейската централна банка (програма за покупки на финансови активи, в т.ч. и на дългови книжа). Тогава той попита реторично: Защо ЕЦБ трябва да се намеси на дълговите пазари, за да се опита да натисне още по-надолу доходността на държавните облигации?

Йоахим Нагел също така предупреди, че неограниченото предоставянето на ликвидност затрудняват необходимото намаляване на неефективността на банковата система на еврозоната.

Той все пак призна, че предприетите нестандартни мерки по време на криза са били оправдани и че в момента не съществува необходимост от излизане от тези мерки в обозримото бъдеще. Но в същото време Нагел заяви, че политиците трябва да насочат паричните пазари обратно към нормалното от състояние.

Трябва да бъде подкрепено нормализирането на паричните пазари, както и намаляването на съществуващите пропуски в банковата и финансовата система, каза той.

Коментари на Нагел от Бундесбанк повтарят тезите на Банката за международни разплащания (BIS), която предупреди по-рано тази седмица, че ниските лихвени проценти и изобилна парична ликвидност, субсидираща финансовата система в еврозоната, могат в крайна сметка да продължат да поддържат живи т.нар. "зомби банки", вместо да помогнат за тяхното изчезване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10