Европейският съвет обяви официално, че Литва ще се присъедини към еврозоната на 1-ви януари 2015-а

Днес Европейският съвет обяви, че Литва ще се превърне в 19-ата държава, която ще използва еврото и ще влезе в еврозоната на 1-ви януари 2015-а година.

Литва, чието население е малко под 3 милиона, ще е последната от трите бивши съветски балтийски държави, която ще се присъедини към еврозоната, след като Естония и Латвия вече станаха членове на единния европейски валутен съюз.

Европейският съвет също така обяви и обменния курс, по който литовската валута ще бъде конвертирана в евро, като определи курс от 3,45280 литовски лита за едно евро.

Присъединяването на страната към еврозоната ще доведе и до съществени процедурни промени в Европейската централна банка. Досега всички членове на Управителния съвет на Централната банка имаха право на глас при определяне на паричната и лихвена политика. Но от следващата година (след като Литва стане 19-ият член на валутния съюз) правото на глас на заседанията на ЕЦБ вече ще бъде разделено в зависимост от големината и значимостта на страните - членки. На ротационен принцип най-големите пет страни ще имат право на четири гласа, докато по-малките 14 страни - членки ще имат 11 гласа (също на ротационен принцип).

Тази промяна раздразни някои официални представители от Германия, тъй като означава, че веднъж на всеки пет заседания на ЕЦБ президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман няма да има право на глас. На няколко пъти до сега Вайдман имаше несъгласие с президента на ЕЦБ Марио Драги и по-специално относно програмата, даваща възможност да се купуват облигации на страни, намиращи се в криза (програма, известна като OMT - Outright Monetary Transactions). Редица анализатори и икономисти определят програмата OMT, която ЕЦБ одобри преди около две години (но и до ден днешен не я използва), като повратна точка за справяне с дълговата криза в еврозоната. През февруари Конституционният съд на Германия заяви, че е обезпокоен относно законността на тази програма, но отложи във времето своето решение, докато въпросът не бъде разгледан от Съда на Европейската общност в Люксембург.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10