ОИСР намали своите прогнози за растежа на водещите световни икономики

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозите си за икономически растеж на САЩ, еврозоната и на другите водещи силно развити икономики, заявявайки, че продължаващата слабост на икономическото възстановяване доказва необходимостта от значителни промени в икономическата политика.

Базираната в Париж организация предупреди, че икономическият растеж може да се окаже дори още по-разочароващ през настоящата и през следващата година с оглед серията рискове, включващи конфликтите в Украйна и в Близкия изток, референдума за независимостта на Шотландия, както и възможността за големи промени във финансовите потоци и за резки движения на обменните валутни курсове, тъй като инвеститорите се подготвят за очакваното през 2015-а година затягане на паричната политика на Фед на САЩ.

ОИСР заяви, че еврозоната отново представлява най-тревожна заплаха за перспективите за растеж в световен мащаб с оглед много ниските темпове на инфлация, спъващи търсенето (потреблението) и заетостта, както и увеличаването на риска от изпадане в дефлация (период на самогенериращ се спад на цените).

В оповестения днес актуализиран полугодишен глобален икономически доклад, ОИСР намали своите прогнози за растежа през 2014-а година на всичките седем най-силно развити икономики в света. Организацията вече очаква повишение на БВП на САЩ с 2,1% през настоящата година при предишна прогноза през май за икономическа експанзия от 2,6%.

Организацията намали и своите прогнози за икономическия растеж на еврозоната до едва 0,8% от 1,2%, на Германия - до 1,5% от 1,9% през май и на Франция - до 0,5% от 0,9%. ОИСР вече прогнозира свиване на италианската икономика  с 0,4% (икономическа рецесия) спрямо предишна прогноза през май за повишение на БВП на Италия с 0,5%.

Според новите прогнози на организацията, БВП на Великобритания ще отбележи най-солиден растеж от 3,1% през настоящата година - малко под майската прогноза за растеж от 3,2%.

ОИСР намали и прогнозите си за икономическия растеж през 2015-а година на пет от страните-членки на Г-7, като в същото време остави непроменена прогнозата си за Канада и леко повиши прогнозата си за британския растеж през следващата година. Въпреки това, Организацията продължава да очаква известно подобрение на растежa в повечето страни-членки на базираната в Париж организация, като очаква повишение на БВП на САЩ през следващата година с 3,1%.

Възстановяването на световната икономика от кризата е незадоволително по няколко причини. Продължава икономическият застой, потенциалът за растеж се е забавил и има повишение на различията в икономическото поведение. Междувременно остават в сила външните дисбаланси и заплахи за финансовата стабилност, посочва докладът на ОИСР.

Относно водещите развиващи се икономики, ОИСР остави през промяна своите прогнози за растеж на БВП на Китай със 7,4% през настоящата година, като в същото време повиши прогнозите си за Индия и намали тези за Бразилия.

                                                                                                                                Прогнози на ОИСР за икономическия растеж

СнимкаОИСР подчерта, че паричните политики в големите световни икономики започват да се различават, като Федералният резерв на САЩ и Централната банка на Англия (АЦБ) приключват с техните облекчения в паричната и лихвена политика в момент, когато на Европейската централна банка може да се наложи да предостави още по-големи стимули. По-рано този месец ЕЦБ обяви нови съкращения на своите ключови лихвени проценти, както и две програми за покупки на облигации и обяви нова програма за дългосрочно евтино финансиране на банките в еврозоната (нова TLTRO програма).

Организацията обаче заяви, че предприетите от ЕЦБ мерки могат да се окажат недостатъчни, за да дадат тласък на икономическия растеж и на инфлацията и в същото време призова Европейската централна банка да започне програма за мащабни по размер покупки на активи, включително и държавни облигации (програма от типа на "количествените улеснения" на Фед, АЦБ и ЯЦБ).

Приветстваме последните действия на ЕЦБ, но се налагат по-нататъшни мерки, включително и програма за "количествени облекчения", заяви Ринтаро Тамаки - главен икономист на ОИСР.

Според ОИСР Централната банка на Япония (ЯЦБ) също може да се наложи да предостави повече стимули, които да придружават второто увеличение на данък-продажба, планирано за 2015-а година.

Базираната в Париж организация подчерта, че отделните правителства също трябва да изиграят своята роля, изброявайки редица структурни реформи, които са необходими, за да се постигнат достатъчно бързи темпове на глобален икономически растеж, които да доведат до бързо намаляване на високите нива на безработица. Тези мерки включват увеличаване на инвестициите за инфраструктура в САЩ, завършването на банковия съюз в еврозоната, опростяване на данъчната политика в Индия и в Бразилия, както и намаляване на данъците върху трудовата заетост във Франция.

Продължаващият провал на глобалната икономика да генерира силен, балансиран и всеобхватен растеж подчертава неотложността за амбициозни усилия за реформи, посочва в заключение ОИСР.

На последвалата след представянето на доклада пресконференция, шефът на ОИСР Анхел Гурия коментира и предстоящия в четвъртък (18-и септември) референдума за независимост на Шотландия. Той даде ясно да се разбере, че ОИСР би предпочел запазване на Обединеното кралство в настоящите граници. 

Ние вярваме пределно ясно, че е по-добре да се върви заедно напред, каза генералният секретар на ОИСР и добави: Великобритания е важен член на ОИСР и ние бихме искали Обединеното кралство да остане заедно, като смятаме, че това би било най-добре за всички негови съставни части.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10