Централната банка на Корея запази основния си лихвен процент непроменен

Централната банка на Южна Корея запази ключовия си лихвен процент непроменен, след като председателят на Централната банка Лии Йеол съотнесе негативния ефект на поевтиняващата японска валута към понижението на икономическия растеж на източноазиатската държава. 

Централната банка на Корея запази основния си лихвен процент на равнището от 2% след последните си интервенции през август, а след това и през месец октомври.

Поевтиняването на йената в резултат на отпуснатата ликвидност преди две седмици от страна на Японската централна банка оказа влияние върху корейските износители, коментира Лии. Относително силната корейска валута, както и равнището на инфлация, което се установя под заложения таргет на Централната корейска банка, подсилиха някои спекулации относно възможни действия в посока понижение на основната лихва.

Доходността по държавните ценни книжа достигна рекордно ниски нива миналата седмица. Ако йената продължи да поевтинява, икономиката ще бъде изправена пред недотам позитивни сценарии, коментира днес Лии на пресконференция след среща на политическите лидери. 

Управляващите на Южна Корея обявяха своята позиция, а финансовият министър потвърди това, съобщавайки, че ще предприеме необходимите действия, така че да не допусне дестабилизиране на финансовите пазари. 

През октомври Централната банка на Южна Корея понижи прогнозата си за икономически растеж и равнище на инфлация съответно до 3,9% спрямо предходните 4% и 2,4% спрямо предходните 2,7%. 

Потребителските цени се покачиха с 1,2% от октомври 2013-а г., оставайки под ценовия таргет, заложен от Централната банка в рамките на 2,5% до 3,5% от средата на 2012-а г. Не е изключена и корекция на инфлационното таргет ниво от Централната банка. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10