Русия е само един от играчите в петролните преговори

-  Путин говори за възможността за замразяване на производството в навечерието на конференцията в Алжир

-  Реалността е, че Русия се опитва да седне на масата за преговори, доминирана от страните от ОПЕК

-  Неизменността на руските производствени методи означава, че квотите няма да бъдат лесно намалени

-  Коментари от страна на руският министър на енергетиката Новак са в противоречие с мнението на Путин


Дяволът както обикновено е в детайлите, но пазарите нямат време за подробности. Това би могло да обясни защо интервюто на президента Путин пред Bloomberg (от 1 септември) внесе такъв смут и доведе до ръст в цената на черното злато.

Спадът в производството на руски нефт (с 1.6% на месечна база и леко покачване от 0.1% на годишна), както и намаляването на износа през август (с 6,5% на месечна и 2.6% на годишна база) може да е положителен сигнал за цената на петрола. Възможно е обаче спадът в износа да се дължи на ремонтните дейности в Сахалин-1 – находище, намиращо се в далечния изток.

В своето интервю Путин говори за възможното замразяване на добивите на петрол без участието на Иран както и за разговорите му с представители от Саудитска Арабия по време на срещата на Г-20 в Китай.

Предполага се, че пазарите са видели шанс за възможно споразумение на предстоящата среща на Международния енергиен форум, която ще се проведе в Алжир в периода 26-28 септември.

Това обаче е малко вероятно. Преди интервюто на руския президент, министърът на енергетиката Александър Новак е дал сериозна оценка за шансовете в Алжир да бъде постигнато споразумение.

Първо, на предстоящата конференция ще присъстват представители от ОПЕК. Русия не е официално поканена на дискусиите, но руският енергиен министър може да проведе двустранни срещи с представители от ОПЕК. Саудитска Арабия, Венецуела и Иран предварително са дали съгласието си за провеждането на такива разговори.

Второ, Новак заяви, че в Русия не очакват да се стигне до споразумение за замразяване на добивите. Преговорите може да се окажат първата стъпка към по-нататъшни дискусии. Според Новак споразуменията са подготвени доста по-рано.

Изглежда, че Русия се опитва да седне на масата за преговори. Проблемът за руската страна е, че тя изглежда като един от играчите в голямата игра. Страната не е много гъвкава в управлението на добивите си, има малко свободен капацитет или способност да го намали.

Официално производството в страната за 2016 (както вероятно и за 2017) ще бъде около 533 млн. тона. Това прави по 10.7 млн. барела дневно. За периода януари-август средното дневно количество възлиза на 10.85 млн. барела петрол.

Поглеждайки към руският износ на петрол за август може да се види, че положението не се е променило съществено спрямо предходните месеци. Най-големите производители – "Роснефт" и "Лукойл" се опитват да задържат производствените нива над тези от миналата година.

Спадът в износа на месечна база може и да е в резултат от планираните ремонтни дейности по проекта Сахин-1. Това вероятно е довело до понижение в производството за август със 138 000 барела дневно. През септември добивът на руски петрол вероятно ще се върне обратно на нивата си от 10.8 млн. барела на ден.


Бул Тренд Трейдър


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10