Академия Комика

неделя, от 13.00 до 14.00 часа

"Академия Комика" – дали светът е оцелял, защото се е смял или се смее, понеже е оцелял? Това е само един от безбройните въпроси, които се разискват на високо ниво в единствената по рода си у нас и в чужбина хумористична академия. В четирите седмици на месеца в "Академия Комика се редуват няколко рубрики:

"Хоум офис" – в него неуморно се труди по чехли актьорът Пламен Манасиев. Той, както сигурно и немалка част от нашите слушатели, винаги е искал да си остане у дома, но да получава заплата. Да работи, но и да е близо до леглото. Пък и до хладилника. Да е под ръка, но и малко по-далеч от ръководството! Какви са последствията? Разбира се, смешни, поне в редакция "Хумор и сатира" е така!
Сценарист: Георги Гълов

"Открито студио" – експериментът на редакция "Хумор и сатира", в който един актьор показва многото си лица.
Сценарист: Деян Копчев

"Звезди посред бял ден" – през годините водещи на тази директна шоупрограма са били Стефан Данаилов, Пламен Сираков, Христо Гърбов, Ириней Константинов, Стефан Щерев. Сега предаването е в нежните, но здрави ръце на репортерката Йорданка Стефанова.
Сценарист: Весел Цанков

"Дамско парти" – това е нежното предаване на "Хумор и сатира". Подготвяно от жена за жени, но все повече и все по-явно го слушат и мъжете. Фин хумор, дозиран сантимент, 60 минути интелектуална красота.
Сценарист: Нина Божидарова

По специални поводи звучи и "Дядовата ръкавичка" – едно емблематично предаване, в което хумористи, музиканти и артисти бистрят смешното на крачка от тъжното.

Публикации

Различни емоции предизвика внезапната поява на фотограф в студиото върху лицата на (от ляво надясно) Дарина Радева, Йорданка Стефанова и Иван Петрушинов

Журналистиката се раззеленява

Журналистиката, по-точно представителната ѝ част, намерила изява в "Звезди посред бял ден", вече се раззеленява. Това не е свързано със сезона, а най-вече се дължи на младите и защо да крием, красиви попълнения в директната шоупрограма на редакция "Хумор..

публикувано на 18.05.23 в 18:00
Изморени, но доволни.

Една по-специална неделя

Всяка неделя, в която в "Академия комика" звучи "Звезди посред бял ден", е специална, тази обаче е още по-специална. Причината – този път директната шоу програма на редакция "Хумор и сатира" е със специалното участие на студентките от НАТФИЗ "Кръстьо..

публикувано на 20.04.23 в 11:19
В Първо студио на Радио Пловдив (отдясно) доц. Петър Койчев, проф. Веселин Койчев, Светлина Койчева, Жоро Пеев, Асен Димитров, Петър Тосков, Красимир Василев, Борислав Ганчев, Владислав Христов, Петър Краевски, (отпред) Здравко Попов и Весел Цанков

Чудото в Пловдив

В своята над 50-годишна история "Дядовата ръкавичка" на редакция "Хумор и сатира" е доказала, че в нея винаги има място за всички желаещи. Този път тя демонстрира завидни размери, побирайки освен себе си и развлекателното предаване "Алтер его" на Радио..

публикувано на 31.03.23 в 08:10
Предоволни след добре свършената работа – актьорът Васил Драганов в компанията на сценариста на

Нова звезда в "Открито студио" по програма "Христо Ботев"

Колко книжарници трябва да подпали човек, преди да започнат да му продават стихосбирката?  Изяден ли е от мечка нашият специален пратеник в гората, или просто се крие, за да му води друг рубриката?  Може ли мъж да се влюби в жена от "Лего" и да се бие за..

публикувано на 10.02.23 в 13:19
Линда Русева на сцената

Звезден диалог пред микрофоните на "Хумор и сатира"

“Дамско парти”, най-чаровното предаване на "Хумор и сатира", понякога излиза от традиционния си формат, близък до оne women радио-show. Наречете го каприз, но това е положението и този път. Поканили сме едновременно две знакови актриси, Мая Бабурска и..

публикувано на 22.01.23 в 08:10
Димитрина Желязкова - Етина

Кратката проза на една поетеса – Димитрина Желязкова-Етина в "Дамско парти"

В "Дамско парти", предаване на редакция "Хумор и сатира", обичаме поезията. Имаме специална рубрика за това, казва се "Пепел от рози". Защото често четем там класика. И Лилиев. И Дебелянов. И Вийон. Прекрасни са. Обожаваме ги. Но често четем и една наша..

публикувано на 24.03.22 в 15:35

"Дядовата ръкавичка" в "Арт и Тарт"

Постигнахме неволен световен рекорд! Поредното издание на творческия клуб на редакция "Хумор и сатира" "Дядовата ръкавичка" има предълга история. Когато в началото на 2020 г. се появи още едно място за културни срещи, наречено "Арт&Тарт", с..

публикувано на 27.08.21 в 14:45

Валентин Ганев и екзистенциалните въпроси

Колко посещения в токсикологията са ви нужни, преди да станете опитен гъбар? Какви мъдрости трябва да изпишем с отвертка върху колата на някого, за да спре да ни паркира на мястото? Как да постъпим, когато купестата облачност рязко премине в квадратна?..

публикувано на 01.04.21 в 08:00
Актрисата Йорданка Стефанова на сцената

Рожденият ден на актрисата

На 17 март рожден ден празнува актрисата от Сатиричния театър Йорданка Стефанова. Рожден ден може да се отбележи навсякъде – в любимата кръчма, на яхта, с китара край лагерния огън, на върха на виенско колело. Нерядко актьорите празнуват там, където са..

публикувано на 19.03.21 в 11:01
Актрисата Йорданка Стефанова на сцената

Журналистиката кости няма, но кости троши

Вярна ли е тази стара българска поговорка, става ясно по програма "Христо Ботев" в неделя от 13 часа в директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира" "Звезди посред бял ден". В нея енергичната репортерка Йорданка осветлява жизнено важни въпроси от..

публикувано на 19.02.21 в 09:05