Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.30 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Мария Вълчанова

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Петя Грабова

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Валерия Христова, Цветелина Начева

петък
“Съставите на БНР”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации

Сергей Рахманинов

150 години от рождението на Сергей Рахманинов

Неговата музика е необятна като земята, която го е родила. Критиците го наричат "Последният романтик на 20-и век" и "Божество с три лица", а мнозина от тях се опитват да определят творческия му облик с думите "най-руският от всички композитори"...

публикувано на 23.04.23 в 08:45

Звезда на концертния подиум – Андрей Гугнин за първи път в България

Руският пианист Андрей Гугнин беше солист на концерта по случай 150-годишнина от рождението на Сергей Рахманинов, състоял се на 31 март в зала "България", със СО на БНР и диригент Марк Кадин. Гугнин дебютира в зала България с "Рапсодия по тема на..

публикувано на 10.04.23 в 17:05
Сергей Рахманинов

Радиосимфониците честват Сергей Рахманинов

В зала "България" Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни три творби от Сергей Рахманинов на 31 март от 19 часа . Един от първите опуси – Симфонична поема "Скалата", опус 7, Рапсодия по тема на Паганини за пиано и оркестър в ла минор, опус 43 (символ на..

публикувано на 31.03.23 в 13:09

Започва 62-рото издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни"

От 16 март до 2 април Русе посреща изявени музиканти от 10 страни на Европа и света, сред които Германия, Франция, Италия, Великобритания, Украйна, Люксембург, Румъния, Израел, Полша и България. Програмата включва общо 23 събития, от които 2 оперни..

публикувано на 15.03.23 в 08:42

Българска премиера на мистичния "Оракул"

Традицията в концертите на Симфоничния оркестър на БНР е в това винаги да предлагат силни емоционални преживявания и предизвикателства към въображението и сетивата на публиката. Програмата на концерта на радиосимфониците в петъчната вечер (10 март 2023)..

публикувано на 10.03.23 в 08:05

Паметни записи на изявени български изпълнители и състави

В деня на 145-ата годишнина от Освобождението на България предаването "Музикалните вечери на програма "Христо Ботев" от 19.30 часа отбелязва националния празник на страната ни, предлагайки на слушателите изискано и вълнуващо преживяване с паметни..

публикувано на 03.03.23 в 09:25
Константин Добройков

Радиосимфониците свирят под диригентството на Константин Добройков

В първия си концерт за 2023 година музикантите от  Симфоничния оркестър на БНР ще предложат на своите почитатели музика от три различни епохи. Ще бъдат изпълнени Симфоничната увертюра "Крал Лир" на Ектор Берлиоз, Симфония №40 в сол минор от Волфганг..

публикувано на 20.01.23 в 08:05

Радиосимфониците свирят под диригентството на Мартин Георгиев

С красива и разнообразна програма Радиооркестърът изпраща 2022 година. Виолончелистът Атанас Кръстев и гост-диригентът Мартин Георгиев заедно ще музицират с Радиосимфониците на 9 декември от 19 часа в зала "България". В първата част публиката ще..

публикувано на 09.12.22 в 09:16

Директно от Миланската Скала – откриване на сезона с "Борис Годунов"

Тържественото откриване на новия сезон на Миланския оперен театър е с операта "Борис Годунов" на Модест Мусоргски във версия от 1869 г. с пролог и три действия. Вдъхновената от Пушкин оперна драма за бруталността и самотата на властта е силно свързана с..

публикувано на 07.12.22 в 08:05
СО на БНР с гост-диригента Константин Илиевски

Пълен запис на Пета симфония от Малер в изпълнение на радиосимфониците

В поредния си концерт от сезон 2022-23 музикантите от Симфоничния оркестър на Българското национално радио отново предложиха на софийската публика вълнуващо преживяване. Едно от емблематичните произведения на Густав Малер, неговата грандиозна Пета..

публикувано на 28.11.22 в 15:50