Литературата. Начин на употреба

всяка събота
от 12.20 до 13.00 часа

Публикации

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.   Спокойно можем да..

публикувано на 20.03.23 в 16:57

Петър Чухов – между поезията и музиката

Между поезията и музиката, как се съчетават изкуствата и какво кара поета да не спира да търси интересни форми на изява. Самият той организира в Столична библиотека ежемесечно срещи с поети и създава очакваща аудитория за поетични четения.  В..

публикувано на 07.03.23 в 15:08

Има ли ясно жанрово разделение в нашата литературна среда?

Жанровото писане на литература в България, има ли такова ясно разделение в нашата литературна среда?  Кои са авторите, които са се профилирали в подобен тип истории?  Ценят ли се у нас добре написаните криминални истории, фантастика, фентъзи и техните..

публикувано на 09.02.23 в 13:30

Фантастичната литература отблизо

Често се случва, когато чуем фантастика, да мислим за онази класическа научна фантастика от автори като Айзък Азимов и Артър Кларк. В последните години обаче в жанра се нарояват и множество поджанрове, които го превръщат в една необятна територия, трудна..

публикувано на 07.02.23 в 09:05

Детската литература между поуката и разговора

Трябва ли детските книги да обслужват конкретни възпитателни цели? Ако да, то възможно ли е дидактичността да вреди на литаратурата?  Кога и как родителите учат през четенето на децата си? Кога и какво можем, кога и какво трябва да обясним на..

публикувано на 06.12.22 в 17:10
Louise Elisabeth Glück

Успешните жени в литературата днес

Успешните жени в литературата днес. Какво е значението на  наградите и с какво допринасят за развитието и популяризирането на  писателките и поетесите в нашето съвремие? Конкретен фокус ще направим през дългоочакваното издание на български  език на..

публикувано на 06.12.22 в 10:10
Снимката е илюстративна

Как се преподава литература днес?

Как се преподава литература днес? Кои са будителите на нашето време, които имат за задача да запалят в учениците любовта към четенето и литературата? Запознават ли се децата със съвременните писатели и книги?  Все още ли най-важният въпрос остава: "Какво..

публикувано на 11.11.22 в 11:40

Детската литература – как една история може да е поучителна, без да е назидателна

Каква детска литература от чуждестранни автори се издава на български език, кое е важното за превода и начина, по който изглеждат книгите, разказва в предаването издателят и преводач Манол Пейков. Преди няколко години той открива за българската..

публикувано на 26.10.22 в 12:22
Лора Ненкова

Съседните страни и племена в огледалото на езика ни

За трудното популяризиране на литературата на съседните ни Балкански държави, за споделените и несподелимите травми на детството и най-близката история, за преживяванията на преводача и навлизането в болезнените реалности на някои художествени текстове...

публикувано на 11.10.22 в 15:57

Коректорски труд или свещената тройка – преводач, редактор и коректор

Често коректорският труд е подценяван, независимо че това е най-важният елемент от книгоиздаването.  За тънкостите на занаята, както и забавни гафове от практиката на коректорите  в " Литературата. Начин на употреба",  разказват коректорът Ива Колева и..

публикувано на 03.08.22 в 12:20