Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Радиоенциклопедия” всяка сряда през февруари – поредицата „Личности отблизо”: Вера Недкова

На снимката: картини на художничката Вера Недкова.
Снимка: Архив
23 февруари
Вера Недкова се ражда през 1908 г. в Скопие, тъй като баща й Тодор Недков е там на дипломатическа работа. С всеки негов мандат семейството се мести в Битоля, Одрин, Солун, Будапеща, Берн, Букурещ, Виена. Вера Недкова учи френски, немски, английски, румънски, италиански… Съдбата я среща с Малер, Рихард Щраус, Зигмунд Фройд, Стефан Цвайг, с художниците Климт, Кокошка, Грок…
На 25 години е първата й самостоятелна изложба във Виена. На другата година е българският й дебют в София, след още 3 години участва на Световното изложение в Париж.
Как преминава животът на тази изключителна художничка? Защо за нея и врагове, и приятели са единодушни: това е последният аристократ на българското изобразително изкуство! Днес нейни картини има в галериите на Виена, Лондон, Флоренция, Париж, Атина, Санта Круз. На пръв поглед животът й е увенчан с признание. Тя е обявена за Народен художник, Герой на социалистическия труд, носител е на наградата за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора.
Казват, че само на истински големите е отредено да се борят с перипетии, непреодолими за останалите. В биографията на талантливата художничка има период, когато цели 16 години нейни картини не са допускани до българска изложба.
Вера Недкова рисува нощем. През деня си изкарва хляба като реставратор на икони. Неин е първият акварел на прочутата керамична икона от Преслав на Св. Теодор. Прекарва дните си в почти монашеско уединение, реставрирайки стенописи в Ивановските скални църкви.

сряда, от 16.00 часа


16 февруари
поредица „Личности отблизо”: Иван Лазаров

9 февруари
поредица „Личности отблизо”: Петко и Пенчо Славейкови

2 февруари
поредица „Личности отблизо”: Иван Вазов
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30

Шавуот – празник на Тората

В празничния календар на всеки народ има специални дни, в които се отдава почит на Духовната му връзка с Бог. За еврейския народ това e Шавуот – денят, в който Бог чрез Мойсей му дава Тората. Това се случва 7 седмици след Спасението от робството в Египет. Отбелязва се на 50-ия ден след Песах и както традицията повелява, настъпва вечерта след..

публикувано на 11.06.24 в 15:39

"Медиен език и стил" на проф. Андреана Ефтимова 10 години по-късно

Новото допълнено и преработено издание на учебника с подзаглавие "Теория и съвременни практики" включва опита от още 10 години преподавателска практика във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, нови примери и явления от реалната журналистическа реч. Що се отнася до езиковата подготовка на студентите, проф...

публикувано на 11.06.24 в 13:25

В Япония елени и сърни преяждат с бисквити и слушат Бетовен

Всички са чели или поне виждали снимки на елени и сърни, които ядат от ръцете на възторжени туристи в старата японска столица Нара. Но тя далеч не е само място, където се разхождат свободно грациозните животинки, ами си е съвсем истински град с училища, болници, магазини и население от 350 хиляди души. Храмът Кашихара Джингу се смята за мястото,..

публикувано на 11.06.24 в 09:05
Добрина Иванова

Еврика! Успешни българи: Добрина Иванова

Научната ѝ ръководителка доц. Нина Кънева я нарича "диамант". Така я наричат и други нейни преподаватели. А иначе тя е студентка по химия в СУ "Св. Климент Охридски" и носителка на именната стипендия "Акад. Ростислав Каишев", която Фондация Еврика връчва на студенти с постижения в областта на химията.   Докато е била ученичка, никога не е..

публикувано на 10.06.24 в 17:00