Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Априлското въстание – времето на апостолите: Българската държавност в проекта на въстанието

Членове на БТЦРК, от ляво на дясно: кап. Коста Паница, Иван Стоянович, Захари Стоянов, Иван Андонов и Димитър Ризов.
Снимка: Архив
Обособена Свободна българска зона и преговори с Великите сили предвиждат апостолите на своето събрание в Гюргево.

И още: опити за съгласуване на действията със Сърбия, Босна и Херцеговина; символи на държавността в подготовката и хода на въстанието; как е организирано първото Велико народно събрание в Оборище; българска въстаническа войска – подразделения, знамена, униформи; привременно правителство.

Темата представят професор Николай Жечев, доцент Пламен Митев, ст.н.с. Атанас Шопов, музейни работници от Панагюрище, Копривщица, Перущица, Брацигово и Батак.
Ще чуете и спомени на потомци на въстаници, и дори на един очевидец, съхранени в „Златния фонд” на Българското национално радио.
По публикацията работи: Анета Янакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Следващата седмица българският отбор по математика участва в Младежката балканиада

"В математиката ме привлече това, че е подредена и че нещата зависят от самите себе си, а не от мнението на околните", споделя в предаването "Следобед за любопитните" доц. Ивайло Кортезов, който вече е написал над 16 000 математически задачи и завършва с отличие НПМГ в София. Математиката за него е "най-великата игра".   Писането на нови..

публикувано на 20.06.24 в 19:05
Д-р Георги Лазаров

Училище за родители

Много често на възрастните хора убягват елементарни практики и доказани профилактични мерки, които гарантират безпроблемното израстване в детска и юношеска възраст. Естествено, медицинската наука, практика и превантивните ѝ възможности нарастват постоянно, не можем да проследим всичко, но ние, като родители, трябва да питаме и да се информираме, за..

публикувано на 20.06.24 в 09:31

Езикът и азбуката – инструменти в историята ни

Повод за този разговор е предстоящият международен форум за кирилицата и българския език, който посреща уважавани учени от страната и чужбина. Говорим с част от неговите участници и организатори за ролята на кирилицата през вековете в националното ни строителство, оглеждаме развитието на езика в неговата обединителна обществена значимост...

публикувано на 19.06.24 в 17:51

Курбан байрамът – Празникът на жертвоприношението

"Единство в многообразието" – това мото през 2000 година издигна обединена Европа. На фона на всичко случващо се по света и у нас, когато като че ли разделението и противопоставянето между хората взимат връх, важно е отново да заговорим за това, което ни обединява и ни прави едно – за взаимното уважение и зачитане, за толерантността. За това единство..

публикувано на 18.06.24 в 10:36
Българският манастир „Свети Георги Зограф“

Александър Шахов: На Атон срещнах монаси от Конго и Кения

Света гора! На малката площ на автономната монашеска република поклонниците могат да се помолят в 20 православни манастира. Заедно с тях има 12 скита и над 600 килии. Общото население на Атон е близо 1500 души. Правилата за посещение не са сложни, но няма да бъдете допуснати ако сте от женски пол или не сте получили виза. В случай, че изпуснете..

публикувано на 18.06.24 в 08:05