Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец август е песента “Кожи льо, писан и шарен” изпълнена от „Ева квартет”

Снимка: Архив
“Ева квартет” е създаден през 1995 година от Милен Иванов – завършил дирижиране в Държавната музикална академия – София, и четири момичета от женския народен хор “Мистерията на българските гласове”: Гергана Димитрова – сопран, София Ковачева – мецосопран, Евелина Спасова – алт, Даниела Стоичкова – контраалт. Всяка от певиците в “Ева квартет” е носител на индивидуален стил на областта, чийто представител е - Гергана пресътворява традиционната музика на Северна България, София – на Тракия, Евелина – на Граово, и Даниела – на Кюстендилския регион. И четирите момичета са с музикално образование – завършили са музикалните училища за български фолклор.
В репертоара на “Ева квартет” са включени предимно обработки на народни песни, правени специално за тях от младите композитори Красимир Кондов, Милен Иванов, Костадин Генчев, Димитър Христов и др. Изпълняват и песни на изявени български композитори като Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Иван Спасов, Стефан Драгодтинов. Важно място в репертоара на квартета заемат автентичните народни песни – запазени непокътнати в чистия им вид, така както са се пеели през вековете.
Почти от самото си създаване “Ева квартет” отдава важно значение на църковнославянската музика, която е неизменна в техния репертоар и до днес. Поради спецификата на този музикален жанр, певиците променят начина на звукоизвиличане и изпълнение, за да предадат максимално вярно атмосферата, смисъла и въздействието на църковната музика.
„Кожи льо, писан и шарен” в обработка на Срефка Кушлева е един от шедьоврите в песенната ни култура. Песента е любима на певиците от квартета, които я изпълняват винаги с огромно удоволствие и вълнение. Въздействаща, нежна и красива, тя винаги има място в програмата на „Ева квартет”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерик Трюфа

От “LaStrada”, през “Fantomas” до "Нещата от живота“

В "Джаз+Дуенде" на  11 декември  ни очаква концертната версия от джаз-фестивала в Туркоен на последния албум "Clap!" (предвиден за идната седмица) на един от нашите "кръстници", швейцарският тромпетист Ерик Трюфа(з). За втори път тази година, Ерик дава израз на почитта към любимите си филми – от “LaStrada”, през “Fantomas” до "Нещата от живота“...

публикувано на 10.12.23 в 11:30

Метрополитън опера с ново заглавие – "Флоренция в Амазония" от Даниел Катан

В първото за сезон 2023/2024 съботно матине, Метрополитън опера представя премиерата на операта "Флоренция в Амазония" от мексиканския композитор Даниел Катан с либрето на Марсела Фуентес-Берейн по текстове на Габриел Гарсия Маркес. Това е е третата опера на испански език, представена на сцената на Метрополитън – след "Гойескас" на Енрике Гранадос..

публикувано на 09.12.23 в 08:00
Дарин Ламбрев и Аделина Александрова

Дарин Ламбрев: Музиката е моето изкуство

Той носи цялата свежест и устрем на младостта. Само на 13 е, но изглежда по-голям и СВИРИ като такъв! Дарин Ламбрев е от онези имена, които тепърва ще чуваме все по-често, защото има всички заявки за голямо бъдеще! Роден е в семейството на режисьора Николай Ламбрев и скулпторката Огняна Вакавлиева, на петгодишна възраст започва да свири на пиано, но..

публикувано на 08.12.23 в 14:35

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", декември 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.12.23 в 12:01

Звездни солисти в оперната гала със съставите на Националното радио

В петъчната музикална вечер (8 декември) на програма "Христо Ботев", посветена по традиция на българските музиканти, почитателите на високото изкуство и меломаните ще имат щастието чрез директното излъчване от 19.00 часа да съпреживеят заедно с публиката в столичната зала "България" една дългоочаквана оперна галавечер с избрани фрагменти из оперното..

публикувано на 08.12.23 в 09:22