Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец септември е песента „Изгряло е слънчице” изпълнена от Димитър Богданов

Снимка: личен архив
Димитър Богданов е роден през 1965 г. в град Кърджали. От малък се увлича по акордеона, пленен от изпълненията на своя баща-акордеонист, като паралелно с това пее народни песни. През 1984 г. завършва средното музикално училище „Филип Кутев”, гр. Котел, със специалност народно пеене. Установявайки се в град Пловдив, работи с едни от най-известните сватбарски оркестри в България: „Канарите”, „Младост”, „Орфей”, оркестър „Млади тракийци”. Има издадени 4 самостоятелни албума с над 40 авторски песни на фолклорна основа. От 1998 г. работи в тандем със своя брат Недко Богданов, акордеонист. През 2005 г. създава проекта „Шарена сол”, в който участват още Димитър Карамитев (кавал) и Костадин Костов (ударни инструменти), а с най-новия си проект – „Богдан трио”, заедно със своята дъщеря Ани Богданова, представиха изключително успешно България и БНР на ежегодния международен фолклорен фестивал на EBU тази година в гр. Опатия, Хърватска. Песните и музиката на Димитър Богданов са обичани както в България, така и в Европа.  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2023 г.

1 декември Свири Датския камерен оркестър с диригент Адам Фишер. 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), увертюра "Леонора". 3.15 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Шандор Фишер (аранжимент), Концерт за валдхорна № 3 в Ми бемол мажор, K447 (аранжимент за виолончело). Солист Габриел Швабе (виолончело). 3.34 часа – Дьорд Лигети (1923-2006),..

публикувано на 30.11.23 в 08:50

"Новините в джаза" представят песните на Петър Ступел

През 2023-та се навършват 100 години от рождението на Петър Ступел – големия български композитор, докоснал с творчеството си сърцата на милиони хора. Той е от онези творци, които умеят да наситят дори най-малката песен с ярки мелодия и съдържание, да изваят незабравим образ и да направят света, в който живеем, прекрасен. Петър Ступел е автор на детска..

публикувано на 29.11.23 в 12:10

Глас от вечността

Определение за забележителния глас на Ева Касиди трудно може да се даде. Той е нещо, което трябва да почувстваш със сетивата си, да усетиш като духовно преживяване, не само да го чуеш. Разтърсва като електрически ток и изпълва очите със сълзи. Питаш се: "Как е възможно? Кой Господ го създаде? От кои висши измерения идва..?" Гласът на Ева е явление!..

публикувано на 29.11.23 в 10:40
Марио Бионди

Джинджи и круунърите в джаза

"Джаз+" на 29 ноември  е посветено на нови записни продукции, но и на откъс от един концерт от тазгодишния фестивал в Катовице на един от "кръстниците" ни – френският акордеонист Ришар Галиано. Неговата композиция "Танго за Клод" (Нугаро), напомняме, е вдъхновена от "Либертанго" на Пиацола, а в случая, "сайдмен" му е Рон Картър. Още един добър наш..

публикувано на 29.11.23 в 09:45
Роберто Фонсека

Макондо от Бразилия до Швеция

"Джаз+Дуенде" на  27 ноември  започва с един от кубинските ни "кръстници", Роберто Фонсека и поредния му албум – "Голямото забавление". За да е още по-голямо, редуваме студийни записи с представянето му на живо в поредицата на АРТЕ "Летящите концерти".  Живеещата между Франция и Испания кубинска челистка и вокалистка Ана-Карла Маса отново ни кани на..

публикувано на 26.11.23 в 12:00