Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стихията на инструменталния рок и „раздробяването” на китарата: Вини Мур в София и Бургас

Вини Мур изсвири първия си концерт в България вчера (22 ноември, клуб Mixtape 5). Шоуто продължава довечера в Кукления театър в Бургас.
Снимка: Юлиан Тасев
Ако вчера, на 22 ноември, малко след 21.00 ч., не сте били в Mixtape 5 в подлеза срещу Моста на НДК, определено сте изпуснали. Не е толкова често явление някой от големите китарни герои от последната четвърт на ХХ век да свири в почти камерна обстановка, пред около 150 души отбрана публика – и то така, сякаш е на стадион и Апокалипсисът идва… в 6 сутринта на другия ден.

Вини Мур в момента е на 14-дневно европейско турне заедно с италианската си банда – Фулвио Фелисиано („синът на Хосе Фелисиано”, както се пошегува на концерта Вини) – втора китара и глас, Симоне Масими – баскитара и Роберто Пирами – барабани, звучащи като истинско земетресение. В България Вини е по покана на „Флешбоун” и след като вчера се срещна с българската си публика очи в очи за пръв път – на специалното раздаване на автографи в Музикална къща „Икономов”, вечерта той изсвири точно правилния концерт, от стотиците възможни, които можеше да избере – компактна и искрена „автобиография”, включваща и най-новите, но и най-класическите произведения от четвърт-вековката си кариера. Специално наблегна на албума си The Maze от 1999 г. – един от шедьоврите, част от дългогодишното сътрудничество с друг китарен (а в случая и клавирен) герой на нашето време – Тони Макалпайн. Имаше и препрочит на класиката – Джими Хендрикс със Spanish Castle Magic и Foxy Lady, „Бийтълс” с While My Guitar Gently Weeps, народни блус-стандарти като Rock Me Baby (позната от версиите на Би Би Кинг, Хендрикс и т.н.). Но това, подчертаваме, няма нищо общо с модата по „кавър-трибют-проекти”, заляла България като една нова чалга. Не, Вини Мур звучеше „със собствения си глас” (ако можем да преведем „глас” на китарен език) и всички тези класически произведения звучаха именно като произведения, гледани през призмата на Вини Мур, а не на някого другиго.

Но защо говорим в минало време? Шоуто продължава довечера (23 ноември) в 19.30 ч. в Кукления театър в Бургас. Ако сте там, не го изпускайте – определено ще има какво да разказвате после.
По публикацията работи: Цветан Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34
Кадър от снимачния процес

Филмът "Сватба" по разказ на Хайтов с първи показ в Кан

Колко е голямо предизвикателството да правиш игрално кино по българската литературна класика – разговор в "Артефир" с Магдалена Ралчева , режисьор и продуцент на новия игрален филм "Сватба" по разказа на Николай Хайтов, със сценарист Юрий Дачев. Магдалена Ралчева е позната на българските кинолюбители като режисьор на филмите "Още нещо за..

публикувано на 03.05.24 в 14:30

Всекидневните Богородици на "невидимия труд"

През погледа на дванайсетокласничката Виктория Велчева – режисьор на документалния филм "Невидим труд". "Невидим труд" е късометражен документален филм на Виктория Велчева по програмата на "Фабрика за идеи" – "Резиденция баба". Дебютната кинолента на бъдещата студентка по кинорежисура разглежда темата за непрестанния женския труд, който е "стожер..

публикувано на 03.05.24 в 13:08

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

обновено на 03.05.24 в 09:18

Вдъхновяващото постижение на Джорджо Агамбен "Употребата на телата"

Върху своя проект Homo Sacer италианският мислител Джорджо Агамбен работи 20 години. Тази поредица от текстове под общо название събира неговия труд върху политическата и социалната философия през последните десетилетия. Агамбен с този том не завършва, а просто изоставя творението си, както само една творба на "поезията и мисленето" би могла да остане..

публикувано на 03.05.24 в 08:59