Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Незаменимата хартия”: Хартията и природата

| обновено на 30.10.14 в 08:53
Снимка: Архив
Съвременният човек употребява все повече хартия. Съвременният човек все повече се вълнува от опазването на природата. Как се съчетават тези две на пръв поглед несъвместими тенденции, така, че да се възползваме от неоценимите качества на хартията без това да нарушава екологичното равновесие. Специалистите от бранша се борят с някои разпространени „митове” за въздействието на хартиеното производство върху природата, а потребителите насочват интереса си към „еко” хартиите.

Разказват доц. инж. Красимир Савов, директор на Института по целулоза и хартия, доц. инж. Станка Недева, гл. редактор на списание „Целулоза и хартия”, Недка Кунева, собственик на фирма за опаковки.

29 октомври

По публикацията работи: Венета Гаврилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Койнов

Даниел Койнов: Математиката е изкуство

"Когато човек прави нещо с любов, това е най-важното. Да се занимаваш с точните науки и в частност математиката, е нещо много красиво. Всяко едно уравнение в математиката или задача в информатиката е уникално и съдържа различни идеи, които се преплитат една с друга, това е едно изкуство", категоричен е младият талант Даниел Койнов. "Аз,..

публикувано на 15.06.24 в 10:20

УАСГ е престижно класиран в световните университетски класации

УАСГ е класиран в топ 100 на 35 място от общо 1320 световни университета в областта на архитектурата и строителното инженерство. Тази висока позиция е следствие на успешното участие на талантливите студенти в организираните в последните години конкурси и работата на преподавателите им.  "Това признание е много значимо както за университета..

публикувано на 14.06.24 в 17:00

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30