Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да готвим с песни

Снимка: Архив
Честита нова година – да бъде изпълнена с много светлина и щастие. В първата среща от 2013 година ви предлагаме коопродукция между хумора и музиката, между кулинарията и музикалните вкусови приумици на композитори и певци. Без да бъде в студиото колегата Весел Цанков ще се погрижи за думичките, защото е написал цяла книга със съвети как „Да не бъдем кльощави”. След толкова много празници, а предстоят още много, ние ще ви предложим няколко бих ги нарекла неочаквани рецепти. Да, точно рецепти, при това възпети с музика. Всички рецепти цитирани по-долу могат да бъдат открити във виртуалното пространство, а за музиката ще трябва да изчакате 14.30 в сряда. Та ето и съдържанието на нашите музикални вкусотии, както и рецептурната ни плейлиста.
„Сутрешен десерт” на Кристина Агилера гарниран с рецепта за Шейк за „Добро утро”.
„Бананов сплит” на Джаз Кънекшън и предложение за „Фламбиран банан”.
„Трапезна музика” от Георг Филип Телеман сервирана със супа „Гаспачо” и за разнообразие „Доматена супа” на групата на Марк Беко.
След супата идва основното ядене и за него ще ни разкаже Гнава Ниум, който явно много обича „Мусака”.
Предложение за връщане към детските спомени отправя Вили Казасян с песента си „Детство мое”, рецептата е за „Циганска баница”, а като комплимент от майстор-готвачите е „Левочевски пататник” на Теодосий Спасов.
Освен с доматената супа и гаспачото почитателите на мексиканската кухня ще научат рецепта за „Моркови с текила”, чието приготвяне ще бъде съпроводено от „Песента на мариачи” изпълнена от Антонио Бандерас и напътствията на Пласидо Доминго в „Текила с лимон”.
Прието е текилата да се пие с лимон и сол, въпреки че в Мексико казват не я пият така. Сигурно са и малко българите, които биха предпочели текила пред родната ракийка, а за тази напитка не трябва само лимон и сол, а и салата. Не пропускайте съветите за това как най-добре се прави „Зелена салата”, както и любимата на Роберто Аланя „Плодова салата”.
Още в началото обясних, че и двамата с Весел Цанков сме разчитали на обмена на идеи във виртуалното пространствио. А аз специално попаднах на интересна тенденция – необясним интерес от страна на музикантите към пая. Рецепти за пай колкото искаш, както и доста вкусни музикални забежки, които ще ви предложа: „Черешов пай” на Шаде, „Ябълков пай” на Дестини`с чайлд, „Меден пай” на Креолски джазбенд, „Сладък картофен пай” на Ал Жаро.
Не пропускайте и италианските „Филийки с моцарела”, гарнирани със „Супа Романа” на група „Шрот нах 8”.
За финал ще запазим „Небе от сос” на „Дионисос”, които изказват нестандартното предположение, че когато се виждат облаци в небето, значи Бог си прави пуканки и ги пече на Слънцето.
След всичко, което изброих остана да ви пожелая „Добър апетит” и да ви предложа, ако направите някоя от рецептите и ви хареса да споделитe с нас.

сряда, 2 януари, от 14.30 часа
По публикацията работи: Светлана Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10