Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) организира конференция на тема "Знаете ли какво ядете?". Целта на форума е да се предизвика дискусия по прилагането на българското и европейско законодателство, свързано с безопасността на храните.
Според промените в европейското законодателство, влезли в сила от началото на тази година, етикетите върху храните трябва да съдържат много по-подробна и опростена информация както за съдържанието на продуктите, така и за техния произход и съдържаните алергени.
Какви други промени се подготвят, ще се посочва ли произходът на суровината, от която са приготвени продуктите, ще бъде ли наложена забрана върху производството на хидрогенираните масла - отговор на тези въпроси ще даде евродепутатът Антония Първанова.
Експерти от Агенцията по храните ще разяснят как България въвежда и спазва нормите за безопасност на храните.
На финала на форума, по инициатива на малки семейни ферми и преработватели, ще има дегустация на традиционни български продукти, сред които е и малко познатият продукт от месо "Напфавок", произвеждан в разложкото село Горно Драгнище, пловдивски рачел, пресен биволски кашкавал, традиционни български лютеници, занаятчийски квасен хляб и вина от малки изби.

Как заради TikTok България се превръща в успешен тестов полигон за нов тип политическо влияние, което не минава през медии, а през алгоритми, според..
Дъщерята и внучката на поетесата, писателка и преводачка Надя Кехлибарева гостуват в "Моето семейство" в деня, в който се навършват 92 години от рождението..
Ако разберете, че ще загубите зрението си, какво ще направите? Ще започнете ли да гледате нещата, които ви заобикалят, по друг начин? Ще провиждате ли..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg