Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дом за българската култура в Лондон

Сградата на Българския културен институт в Лондон

„Представяне на достиженията на съвременната българска култура”, на „културно-историческата памет и мястото на българската нация”, „заслугите ни към световната цивилизация пред чуждестранната общественост”, както и „пропагандиране на българската култура” – това са накратко посоките на дейност на българските културни институти в чужбина според изискванията на Министерството на културата.
Как се осъществява всичко това с малко хора, с амортизирана материална база и най-вече с малко средства? Звучи невероятно, но един от българските културни институти в чужбина – този в Лондон, Великобритания, успява да направи невъзможното и достойно да присъства на културната карта на града. Зад всеки обществен успех у нас знаем, че стои определена личност. В случая това е директорката на Културния ни институт Светла Дионисиева, която отстоява амбициозната си програма и задачата да направи българската култура разпознаваема в Лондон. За работата на Културния институт чуйте Стефан Димитров, Владимир Пенев и Снежина Петрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гледната точка на кинокритиката за селекцията на "Златна роза" 2024

Силна късометражна програма, с разнообразни теми и епохи, в които се развива действието във филмите, равностойна на пълнометражната, и много стойностни копродукции, предлага според кинокритиката 42-рата "Златна роза" във Варна тази година. Тя открои късометражните филми "2х2" на Андрей Паунов, "Свиждане" на Веселин Бойдев, "По голите хълмове" на..

публикувано на 24.09.24 в 16:35

"Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета" – за 23-ти път в "Двореца"

В Държавния културен институт "Двореца" - Балчик се открива 23-тото издание на артпленера "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета". Ще бъде представена пред публика мултимедийна презентация на тема: Държавен културен институт "Двореца" и пленер "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета" – 15 години творческо партньорство в..

публикувано на 24.09.24 в 15:15

Павел Г. Веснаков и киното, което разказва травмите от миналото

Най-големият плюс на киното е, че когато говори за травмите от миналото – това може да бъде колективно преживяване: на неговия автор, човека, който създава филма, и на публиката. Над това в последно време размишлява режисьорът Павел Г. Веснаков, за това и разказват последните му два филмови проекта – "Безветрие", вторият му игрален филм, и "Всичко за..

публикувано на 24.09.24 в 13:23
Доц. Антоанета Гранберг

Старобългарският език като част от културното наследство на Европа

Гьотеборгският университет е единственият в света, в който класическият старобългарски език се изучава като самостоятелна специалност. За българския принос към европейското културно наследство в "Нашият ден" разговаряме с доц. Антоанета Гранберг – изследовател и лектор по славянски езици, преподавател по старобългарски език в Швеция. Доц...

публикувано на 24.09.24 в 09:20
Камен Балкански

"Творческа Европа МЕДИА" спонсорира независимата журналистика

"Творческа Европа МЕДИА" работи върху изграждането на пресечната точка между журналистиката и киното. Това стана ясно в деня, организиран от бюрото на програмата в София в рамките на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Във Варна екипът на бюрото представи предстоящите за 2025 година конкурси и крайните срокове за..

публикувано на 23.09.24 в 17:35