Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз” представя: Keira Is You и „Абсолютно Начинаещи” в Maze

БНР Новини
Keira Is You отново на „Аларма Пънк Джаз”.
Снимка: личен архив на групата

Турнетата на Keira винаги си имат имена. И ако предишното гласеше, че последният ред все още се нуждае от герои (перифраза на името на третия им албум, издаден от британския лейбъл Edils Recordings през 2013 г.), то сегашното отива още по-нататък с името си Thought I Told You To Give Up. Keira Is You идват у нас с двама нови музиканти – Адам Карковски от Random Hero (бас и акордеон) и Павел Осовски (клавири), познат повече като китарист и вокалист на London Type Smog. Автор на музиката е, както винаги, фронтменът Якуб Радомски, а барабанистът Яцек Пелка ще направи специален дижейски сет на следващия ден (27 април) в „Ной Берлин” на „Султантепе” 18, включващ пост-рок селекция и музика от лейбъла Edils Recordings.
Keira Is You
са излизали на една сцена с групи като Placebo, Appleseed Cast и Jeniferever, а саундинженер на аубумите им е Магнус Линдберг от Cult Of Luna. Последният им засега албум Last Row Need Heroes е мрачен, напоителен и концептуален колкото си искате и стига назад чак до позабравени персонажи като О’Брайън на Оруел. В него свири и Мартин Сандстрьом от Jeniferever, когото се надяваме отново да чуем у нас скоро – вече с новата му група Stiu Ni Stiu.
За „Абсолютно Начинаещи” може би няма какво да добавим, изхождайки от факта, че откакто излязоха ненадейно на фестивала „Улица Нов Живот” преди около две години (след 20-годишна пауза), са една от най-активните групи на софийската концертна и фестивална сцена – и с хитовете си от началото на 90-те („Две сълзи”, „Некролози” и т.н.), които са абсолютна класика в родния ъндърграунд, и с достатъчно количество нови песни, родени точно през тази година и половина оттогава, които задължително трябва да се чуят. Мони Воев, Косьо Гюров, Милен Козов-Ломбардо и Георги Тонев. Последният се превърна и в един от най-сериозните фенове на Keira у нас след ноемврийското им турне, което е и една от добрите предпоставки за тази историческа среща на двете групи, която ще се състои в Maze на 26 април. Иначе Keira вече са тук и тази вечер от 19.30 часа свирят в „Олд Скул” в Русе – а утре ги очакваме и в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30