Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следи от древна цивилизация край пещера Козарника

БНР Новини
Гравирана кост от ранния палеолит. Най-ранната символична изява (1.4 млн. г.) известна до днес.
Снимка: A. Guadelli

Разкопките в пещера Козарника край Белоградчик дадоха неоспорими от научна гледна точка доказателства, че по нашите земи е съществувала древна европейска цивилизация. За прародина на съвременния човек е приета Африка, откъдето постепенно започва разселване към Евразия, а по-късно и към други континенти. Досега науката смяташе, че това разселване се е случило през Испания, но продължаващите вече 20 години българо-френски разкопки край пещера Козарника доказаха, че тук тогава вече е имало човешка цивилизация и то със свои специфични културни и социални особености.
Археологическите разкопки в белоградчишката пещера са финансирани от френското министерство на външните работи и са организирани от Националния археологически институт с музей при БАН и Института за геология и праистория на квартернера в Бордо. Техни ръководители са съответно Николай Сираков и Жан-Люк Гуадели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата: Японските азбуки са три и се учат от детската градина

Малцина са българските автори, постигнали такъв зашеметяващ тираж като Юлияна Антонова-Мурата с четирилогията си за Страната на изгряващото слънце. Защо четирилогия, ще се запитат почитателите ѝ, прочели  "Моши моши, Япония", Уки уки, Япония", "Сан сан, Япония"? Ами понеже неотдавна излезе "Хай хай, Япония", четвъртата част от поредицата с изящни фрази,..

публикувано на 16.09.24 в 09:05