Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни подаръци от Пласидо Доминго и Андреа Бочели

БНР Новини
Пласидо Доминго (вляво), Ана Мария Мартинес и Андреа Бочели

На българския пазар вече са на разположение на меломаните последните записи на двама обичани певци, които гостуваха и в България.

Избрах творби, които са най-привлекателни за първо запознанство със света на операта. Надявам се, че направих правилния подбор, който ще насърчи хората да открият за себе си повече класически произведения – казва Андреа Бочели в представянето на албума.Снимка Признавам, че ми се замая главата когато се заех да определя пиесите от настоящия албум, в който са включени най-важните творби от моята оперна авантюра и който съдържа най-ослепителните моменти от историята на операта. С гордост си спомням и за срещите си с най-престижните световни оркестри, великолепните зали където съм бил или дългите години, които посветих на операта.
Албумът се нарича „Последна колекция”. Това са арии вдъхновявали Бочели в продължение на цялата му кариера, от най-ранния му оперен спомен до най-новия му запис на Donna non vidi mai от „Манон Леско” на Пучини. Това не са просто роли и произведения, с които Бочели печели признание, а личен избор – всяка ария заема специално място в живота на прочутия тенор.
Толкова много са ангажиментите на Пласидо Доминго напоследък, че направо се учудвам на издръжливостта на този човек. Записа два диска – „Очарованието на морето” и операта „Манон Леско”, пее непрекъснато по цял свят, среща се с млади певци.


Музикантите от групата „Барбара Фуртуна” разказват как се е родила идеята за участието им с диска на Пласидо Доминго „Очарованието на морето” – През февруари тази година получихме имейл от Бруклин от един продуцент, който ни предложи да включи наши изпълнения в предстоящ проект. След това се оказа, че Роберт е композитор, диригент, аранжор и продуцент, приятел на Хърби Хенкок, работил е със Стиви Уондър и Стинг. Свързахме се с него и той ни каза, че ще продуцира следващия албум на Пласидо Доминго – „Очарованието на морето”, и че двамата са влюбени в песента „Анджулина” на нашата група.Снимка Избрали я след като прослушали стотици песни свързани със Средиземно море. Като стигнали до Корсика избрали нас. Това е логично, но и вълнуващо, защото Доминго пее на корсикански – фантастично, още повече, че се вписва в нашата дълголетна битка за културата и езика ни. В хода на разговорите разбрахме, че ни предлага ние самите да пеем с Доминго. Невероятно – с най-големия оперен певец, един от тримата велики, диригент, шеф на операта в Лос Анжелес, записал повече от 100 опери. Той е върхът на всичко, което се прави в музиката. Това е неизразима гордост за нас – нашата корсиканска песен, полифонията й, тъй презирана някога ще може да достигне върховете. Предложиха ни да отидем за три дни във Валенсия в Испания. Беше изумително да работим с двамата – Роберт Саден – който никога нищо не пише, всичко е импровизирано и Доминго при когото всичко трябва да е подредено по минути. И ние между двамата. Те пък поискаха ние да сме такива, каквито сме. А колкото до Пласидо – той е удивителен човек – около него се усеща онази аура, каквато обгръща големите творци. Той ни накара да пеем, а той просто да добави гласа си към квартета ни. Бяхме като на друга планета сред изключителни музиканти свикнали да работят с най-прочутите – Стинг или Принс.


В представянето на диска може да се открие любовта на певеца към средиземно море. Пред твоето величие се прекланям и съм дълбоко признателен от привилегията да бъда роден в страна, докосната от твоите брегове: Испания. Отдавам ти чест по единствения ми възможен начин: като пея песните ти…, казва Пласидо Доминго и се весели в топлината на средиземноморското слънце, докато твори музика от богата и разнообразна традиция – както фолклорни, така и популярни песни.


В записа основни действащи лица са групата „Барбара Фортуна” от Корсика, Чико Пинейро, участва и певицата Йелена Чирич, Марк Фелдман, френският челист Венсан Сегал, американецът Айра Колман – басист и от Мароко Рани Крийа, перкусии. Включени са песни от Сардиния, Италия, Испания, Корсика, Гърция, Франция. Пее се на всички тези езици, както и на иврит и ладино. Могат да се чуят и станалите вече класика „Върни се в Соренто” и „Любовно удоволствие”.
През тази година, освен соловите албуми, Пласидо Доминго и Андреа Бочели записаха и операта „Манон Леско” на Джакомо Пучини с общинския оркестър на Валенсия. Доминго е диригент, Бочели е кавалер Де Грийо, Ана Мария Мартинес е Манон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтеки и Капулети кръстосват шпаги на оперната сцена в Лиеж

Сезонът на Кралската опера на Валония в Лиеж продължи през май с белкантова музика и пет представления на "Капулети и Монтеки" на Винченцо Белини. Шестата опера на бележития сицилиански майстор вижда бял свят по време на карнавалния сезон във Венеция през 1830 г. Белини написва творбата само за шест седмици, изпълнявайки спешна поръчка на импресариото..

публикувано на 16.06.24 в 08:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200..

публикувано на 15.06.24 в 07:55
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23 -годишният Максим Цеков . Той е лауреат от престижни..

обновено на 14.06.24 в 12:33
Орлин Горанов

Орлин Горанов: Музиката е най-висшият език между разумните същества

С неподражаемия си глас и артистична харизма Орлин Горанов вече повече от половин век е на върха на българската музикална сцена. Обичаният от поколения българи певец е в студиото на "Нашият ден", за да говори за предстоящите срещи с публиката и нестихващото творческо вдъхновение. Орлин Горанов ще отпразнува своите "50 години магия" с..

публикувано на 14.06.24 в 11:00