Как се прави мед от дини демонстрираха самодейци от силистренското село Смилец. В Добруджа сладкото лакомство се нарича още "маджун". В миналото той е бил всекидневна храна, приготвяна във всяка къща. Приготвянето на маджуна започва още по изгрев слънце и продължава до късно вечерта. Бабите от Смилец показаха пред своите внуци цялата технология от обирането на дините от нивата до готовото сладко.
Много хубави дини, остъргват се дините, корите на една страна, и после след като се остържат се мачкат с ръце. В котела мачкаш, мачкаш, пък те заболят ръцете. Слагаме тогаз да се варят. Не се слага захар. Ще замажем тавите, можем да запалим огъня и да варим.
Варенето на маджун от дини е традиция за района, позабравена през последните години. Медът от дини е много вкусен и хранителен, и много се харесва на децата.
Стефановден, празнуван на 27 декември, е денят на свети Стефан – първият мъченик за християнската вяра. Денят не е само за имениците, но и за всички..
В епизод 571 "Трамвай по желание" връща своята публика към вечния спомен за ненадминатия оперен бас Борис Христов, във връзка с навършването на 110 г. от..
Преживяването – на него държи актрисата Стефания Кочева, която днес празнува своя имен ден. Тя е част от трупата на Сатиричния театър "Алеко Константинов",..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg