Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на духовната музика в Габрово: Път към Бога чрез красотата на сакралната музика

БНР Новини
Откриването на фестивала „Празник на духовната музика“ е в храм „Света Троица“, Габрово.
Снимка: bg.wikipedia.org

На 10 и 11 октомври т.г. в Габрово ще се проведе 13-ят Празник на духовната музика. Организатори на фестивала са: Министерството на културата, Община Габрово, Габровско Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово – 2002“.
Фестивалът се провежда в две последователни вечери, като по традиция откриването е в храма „Света Троица” с тържествена празнична вечерня в чест на света Петка Българска. Затова, след приветственото слово на  великотърновския митрополит Григорий, председател на организационния комитет, участващите хорове изпълняват свободно избрана от тях 20-минутна програма само от източноправославни песнопения. Втората фестивална вечер е под мотото „Тебе поем, Господи” и в съвсем различна светска обстановка, български и чуждестранни певци (най-често от побратимени на Габрово градове или от съседни балкански страни) имат прекрасната възможност да покажат и други страни от репертоара си в художествената галерия „Христо Цокев”. Традиционно там звучи и кантатно-ораториална музика с участието на Габровския камерен оркестър, ръководен от Иван Стоянов.
Кои са тазгодишните участници – ще разберете от интервюто на Мануела Манчева с Тотка Полякова – председател на Народно читалище „Габрово“, излъчено в предаването „Кантате юбилате“ на 7 октомври 2015 година. Музикалните изпълнения в звуковия файл са на Академичния смесен камерен хор „Гаудеамус“ към АМТИИ – Пловдив с диригент доц. д-р Весела Гелева: „Достойно есть“ от Василий Титов и „Хвалите Господа с небес“ от Дмитрий Бортнянски.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

"Любовен еликсир", опера в две действия от Гаетано Доницети

Музика: Гаетано Доницети Либрето: Фаличе Романи, който преправя вече готов текст, създаден година по-рано от Скриб за Даниел Обер. Представена за първи път : 12 май 1832 г., Милано в театър "Канобиана". Българска премиера : 28 декември 1934 г., София. Действащи лица: • Неморино – тенор • Адина – сопран • Джанетта – сопран • Белкоре – баритон •..

публикувано на 30.05.24 в 10:14
The Jesus Bolt

Британците The Jesus Bolt с концерти в Пловдив и София

В последните два дни на месец май "Аларма Пънк Джаз" кани в Пловдив и София дуото The Jesus Bolt от Бристъл, Великобритания, чиято енергично-еклектична музика варира от сърф- до фолк-рок през пънк в размер 6/8 и блус ноар . Двамата музиканти на сцената са Хейзъл Уинтър и Джерард Старки . За Хейзъл, китаристка в The Blue..

публикувано на 29.05.24 в 20:00

Сладкият живот

La Dolce Vita ("Сладкият живот") е новият албум на италианския джаз саксофонист Стефано Ди Батиста , издаден на 19 април 2024 година. Заглавието му навява спомени от класическия едноименен филм от 1960 година на режисьора Федерико Фелини, с автор на музиката Нино Рота. За този албум Стефано Ди Батиста се спира на класически италиански песни и..

публикувано на 29.05.24 в 10:15