Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската опера днес

БНР Новини
Хорът на Държавна опера - Пловдив, може да чуете в представлението VIVA L’OPERA: най-известните оперни хорове на 13 ноември

„За да да влезе нова млада публика трябва да сменим естетиката и стила” - споделя доц. Нина Найденова, директор на Пловдивската опера. Още от назначаването си преди три години приоритет за режисьорката са младите хора - както в залата, така и на сцената. В резултат се получи много добър екип от приятели, който работи с удоволствие и заразява с ентусиазма си публиката. Появиха се и много необичайни форми и места за музициране. „Излязохме на улицата, за да се доближим до модерното мислене на младия човек. Часове след представлението продължаваме да си говорим и да контактуваме...” - споделя режисьорката и държи непременно да отбележи огромната помощ чрез музикантския потенциал на оркестрантите и хористите.

В предаването ще звучат документални откъси от спектакли от изминалия и от този сезон на оперите „Макбет” от Верди, „Любовен еликсир” от Доницети, „Селска чест” от Маскани, „Палячи” от Леонкавало, „Бохеми” от Пучини със солисти - Таня Иванова, Марк Фаулър, Петър Данаилов, Венцеслав Анастасов, Мариана Панова, Стоян Даскалов, Светлана Иванова и други.
Гости в предаването ще бъдат и двама от солистите - сопраното Таня Иванова (Лейди Макбет и Сантуца) и Петър Данаилов (Макбет, Белкоре, Алфио и Силвио).

събота, 7 ноември, от 20.00 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10