Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно предаване от Националния дворец на културата на концерта „Орлин Анастасов и приятели“ - 18 декември от 19.00 часа

БНР Новини

В рамките на 29-ото издание на  Новогодишния музикален фестивал в Националния дворец на културата тази вечер ще се състои концерта „Орлин Анастасов и приятели“. Програмата на концерта включва арии, ансамбли и хорове из опери на Верди, Мусоргски, Чайковски, изпълнени от сопраното Таня Иванова, тенорът от Грузия Михаил Шешаберидзе - лауреат на конкурса на фонд „Павароти“ в Италия, баритонът Венцеслав Анастасов и световноизвестният български бас Орлин Анастасов. В концерта участват Софийската филхармония и Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов” под диригентството на Мартин Пантелеев.



Орлин Анастасов прави своя сценичен дебют на 19 години, на 20 вече има натрупан професионален опит и репертоар, а едва 23-годишен, през 1999 г. дебютира успешно на сцената на Ла Скала в ролята на Дон Базилио от “Севилския бръснар” на Росини под диригентството на Рикардо Шайи. Веднага след това получава покана за още две изяви в авторитетния оперен театър. Името на Орлин Анастасов стана широко известно след Международния конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” през 1998 година, когато той спечели Първа награда. Следващата година бе ознаменувана с победата му на Международния конкурс в Пуерто Рико на името на Пласидо Доминго, където той печели първа и абсолютна награда. Двете отличия откриха пътя на младия бас към световните музикални сцени: Арена ди Верона, Ковънт Гардън, Римската опера, Гранд опера – Париж, Театро Лисео – Барселона, Театро Реал – Мадрид, Виенската Щатсопера, Театро Масимо – Палермо и отново Ла Скала под палката на най-големите диригенти на нашето време – сър Колин Дейвис, Жорж Претр, Марк Елдер, Даниел Орен, Рикардо Шайи, Маазел. Сред ролите в богатия му репертоар са Мефистофел от “Фауст” на Гуно, Филип от “Дон Карлос”, Ферандо от “Трубадур”, Рамфис от „Аида”, Захария от „Набуко”, Граф Валтер от „Луиза Милер”, Атила от едноименната опера, Джакопо Фиеско от „Симоне Боканегра, Джовани Да Прочида от „Сицилиански вечерни” на Верди, Колин от “Бохеми” на Пучини, Борис от „Борис Годунов” от Мусоргски, както и главните басови роли от оперите на Хектор Берлиоз “Бенвенуто Челини”, “Ромео и Жулиета”, “Детството на Исус” и “Троянците”. В края на 2008 година Орлин Анастасов дебютира и на сцената на Метрополитен опера, Ню Йорк в ролята на Алвизо от „Джоконда” на Понкиели. Следващите му ангажименти на сцената на Мет са за ролите на Дон Базилио от „Севилския бръснар” на Росини и на Рамфис от „Аида” на Верди.
Роден през 1976 г. в Русе, в семейството на оперните певци, именитите солисти на Русенската опера Мария Венциславова и Анастас Анастасов, завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов”, в класа на Георги Делиганев.
Само на 34 години, Орлин Анастасов вече е пресъздал почти всички големи оперни образи. Репертоарът му включва общо повече от 40 роли, сред тях 20 от опери на Верди, с което си спечелва славата на най-търсения в момента Вердиев бас в света. Орлин Анастасов работи с най-големите диригенти на нашето съвремие като сър Колин Дейвис, Лорин Маазел, Жорж Претр, Марк Елдер, Даниел Орен, Рикардо Шаи, както и с режисьори от класата на Франко Дзефирели, П. Л. Пици, Х. де Ана, Д. Викар, Н. Джоел. Участва в редица международни фестивали, сред които Музикалните седмици в Куенка със „Стабат Матер” от Росини, Залцбургския фестивал със „Самсон и Далила” от Сен-Санс, фестивала в Сполето с Реквием от Верди, многократно във фестивала Арена ди Верона, изпълнява и православните песнопения, подобно на предишните големи български баси Борис Христов и Николай Гяуров.

Таня Иванова завършва музикално училище "Любомир Пипков" и по-късно ДМА "Панчо Владигеров" в гр.София. Дебютът `и е на сцената на Държавна опера Стара Загора в ролята на Елена от оперетата "Хубавата Елена" на Офенбах под режисурата на проф.Хачо Бояджиев. Преди няколко години сменя своя репертоар от мецосопранов на сопранов и през 2012 година изпълнява ролята на Мими от "Бохеми" на сцената на опера Бургас.
През 2013 участва в операта "Атила" на Верди в рамките на оперния фестивал в град Пловдив в ролята на Одабела. Записва арии от Верди, Пучини и Дворжак в БНР с диригент Маестро Иван Ангелов. През сезон 2013/14 изпълнява роли като: Чо-Чо-Сан от "Мадам Бътерфлай" и Тоска на Пучини, Неда от "Палячи" на Леонкавало и Аида на Верди на сцените на оперите Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. През новия сезон 2014/15 е солист на опера Пловдив, където се превъплъщава в ролите на Лейди Макбет от Макбет на Верди, Елизабет от Дон Карлос на Верди, Мими от Бохеми на Пучини и др. Роден в Русе,

Венцеслав Анастасов е трето поколение на една от най-известните оперни фамилии в България. Започва съвсем млад да изучава пиано и класическа китара, след което учи пеене при Георги Делиганев. През 1990 постъпва в музикалната академия в София. Международната кариера на Венцеслав Анастасов започва  през 2007 г.  в Палау де лас артс – Валенсия. Там той дебютира с ролята на Ескамилио в постановка на Карлос Саура и под диригентството на маестро Лорин Маазел. В същия театър по-късно дебютира и като маркиз Поза отново с маестро Маазел. Участва в „Турандот” (2008) с маестро Зубин Мета и в „Годеж в Манастира” (2008) заедно със солисти от Болшой театър. Заедно с Пласидо Доминго участва в продукцията на Метрополитан Опера „Ифигения в Таврида” (2009). През 2008 дебютира на фестивала в Солотурн - Швейцария с ролята на Марсел в „Бохеми”. 2009 дебютира Риголето на сцената на Софийска опера.  Същата година участва в суперпродукция с Риголето на фестивала в Сан Маргаретен. Същата година дебютира в Италия в Театро Массимо в Палермо с ролята на Паоло Албиани в „Симон Боканегра” заедно с Феручо Фурланетто. През 2010 на откриването на Гуанджоу Опера Хаус  - Китай пее в Турандот с маестро Маазел. Дебютира с голям успех в Театро Реджо - Парма с ролята на Ецио. 2011 отново във Валенсия пее в „Борис Годунов” с режисьор Андрей Кончаловски.
През 2012 дебютира Барнаба в Театро Политеамагреко – Лече с Джована Казола и Роберто Скандюци. 2013 Дебютира в Театро Сан Карло в Неапол в постановка на „Риголето” заедно с Дмитрий Хворостовски. Дебютира в Театро Верди в Триест като Ецио заедно с Орлин Анастасов в ролята на Атила. На фестивала в Солотурн пее Амонасро с Мишел Крайдер и Ренато от „Бал с Маски”. През 2014 дебют на вагнерова роля – Фридрих от „Забрана за любов“ в Театро Верди – Триест

Михаил Шешаберидзе е 32 годишен тенор от Грузия, който сподели за нашите слушатели.
„Завършил съм консерваторията в Тбилиси. Бях на 22 г. когато заминах за Италия, в Милано. Учих с Лейла Куберли, а сега от 4 години с Джан Франко Остини. От две години започна и сценичната ми кариера. Дебютирах като Радамес на летния фестивал в Сплит, открих сезона в Триест със „Забрана за любов“ на Вагнер, а веднага след това бях Измаеле в „Набуко“, след това пях „Кармен“ в Сицилия, имах солов концерт в Сараево. Ще имам солови концерти с филхармонията на Загреб, на Словения, Белградската филхармония. Предстои ми да пея отново „Кармен“, а след това ще дебютирам в „Ернани“, като режисьор ще бъде Джанкарло дел Монако в театъра в Сплит. През пролетта ще бъда Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“ с Даниел Орен, предстои ми и Калаф от „Турандот“.
Никога не съм пял в Грузия, но ето сега в края на януари ще участвам в оперен спестакъл, с който ще бъде открита новата опера, която не работеше цели седем години. Ще пея главната роля в операта „Абесалом и Етери“ – това е грузинска опера, в която ще участват известни грузински оперни певци. Това ще бъде дебютът ми в Грузия.“

Михаил Шешаберидзе:Тази година за мен беше много добра, направих много хубави неща. За това че съм тук в България, в София за този супер концерт искам да благодаря на моя приятел Орлин Анастасов. Радвам че, той ме покани. Дълго чаках този момент да се представя пред софийската публика, защото зная, че тук вие обожавате операта. На всички желая да не се случват подобни неща като във Франция и къде ли не и се надявам, че ще има мир, защото това е най-важното мисля аз. Ние трябва да се обичаме.
     
Програма "Христо Ботев" ще излъчи директно концерта от зала 1 на НДК.

Програмата на концерта:

Първа част:
Джузепе Верди
• Увертюра  към операта „Силата на съдбата”
• Ария на Фиеско из Пролога на операта „Симон Боканегра, изпълнява
Орлин Анастасов
• Терцет на Елвира, Ернани и Силва из IVдействие на операта
„Ернани“, изпълняват Таня Иванова, Орлин Анастасов, Михаил Шешаберидзе.
• Дует на Аида и Амонасро из III дейстие на операта „Аида“, изпълняват Таня Иванова и Венцеслав Анастасов.
• Ария на Родолфо из II действие на операта „Луиза Милер“, изпълнява Михаил Шешаберидзе.
• Дует на Дон Карлос и маркиз Поза из II-ро действие на операта „Дон Карлос“, изпъняват Михаил Шешаберидзе и Венцеслав Анастасов
• Ария на Филип II-ри из III действие на операта „Дон Карлос“, изпълнява Орлин Анастасов.

Втора част:
• Мартин Пантелеев - „Синята планета”
• Модест Мусоргски - Симфонична фантазия „Нощ на голия връх”
• Ария на Водемон от операта „Йоланта“ на Пьотр Илич Чайковски, изпълнява Михаил Шешаберидзе.
• Дует на Онегин и Татяна  из III действие на операта  „Евгений Онегин” на Пьотр Илич Чайковски, изпълняват Венцеслав Анастасов и Таня Иванова.
• Смъртта на Борис от операта „Борис Годунов“ на Модест Мусоргски, изпълнява Орлин Анастасов, с участието на Димитър Станчев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юли 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 28.06.24 в 11:59

Doctor Rock Fest – фестивалът, който лекува душата

За трета година фестивалът Doctor Rock Fest на Античния форум "Августа Траяна" в Стара Загора ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари . За единствения по рода си музикален фестивал у нас, който стартира тази вечер от 19 ч. – разказват проф. Христо Хинков и д-р Станимир Трошев. Проф. Хинков, психиатър и бивш министър..

публикувано на 28.06.24 в 09:59
Антон Раф в ролята на Идоменей

"Идоменей", опера в три действия от Волфганг Амадеус Моцарт

Либретото е от придворния залцбургски капелан Джанбатиста Вареско. Той преработва либрето на Антоан Данчет, създадено за едноименна музикална драма на Андре Кампра и представена през 1712 г. Световната премиера на операта на Моцарт е на 29 януари 1781 г. в Мюнхен в новия дворцов театър. Творбата е написана за дворцовия карнавал. В България операта е..

публикувано на 28.06.24 в 07:50

Летният сезон на Софийската филхармония

Днес Софийската филхармония закрива сезона си с премиера на виртуозния концерт за пиано, оркестър и мъжки хор от Феручо Бузони в изпълнение на носителя на наградата "Феручо Бузони"  Емануил Иванов  под палката на доайена на диригентското изкуство Емил Табаков в зала "България". Маестро Табаков допълва програмата на вечерта с "Мечти" – Прелюдия за..

публикувано на 27.06.24 в 17:56
Катя и Стиляна Алексиеви

За песента и семейството с любов: Катя и Стиляна Алексиеви

Младата водеща на "Музикална шарения" по програма "Хоризонт" на БНР Стиляна Алексиева завършва начално образование в 109 ОУ "Христо Смирненски", а средно в 144 СУ "Народни будители" в София със специалност народно пеене. Преподават ѝ Стоименка Недялкова и Евелина Христова, за които Стиляна твърди, че я изграждат като певица. А любовта и благодарността..

публикувано на 27.06.24 в 08:09