Откриха пестицид, причиняващ рак, в най-популярните сортове германска бира. Пестицидът се използва за унищожаване на плевели и е проникнал в културите, от които се произвежда пивото.
Институтът по околната среда в Мюнхен е изследвал 14 сорта от най-популярните марки в Германия. Всички те са показали завишено съдържание на причиняващия рак пестицид глифосат. Нормата в напитката е 300 пъти по-висока от допустимата, съобщи институтът.
Годишно в Германия се разпръскват около 5400 тона глифосат. Според проучванията обаче този хербицид променя ДНК-то и може да причинява рак. Германският институт за оценка на риска не смята, че има сериозна опасност за потребителите на бира, тъй като дори и при 300 пъти превишаване на допустимата доза хербицид в питейната вода или бирата, количеството е твърде нищожно, за да има пагубен ефект.
Въпреки това еколози и биолози настояват германското правителство да поднови опитите си да се забрани употребата на глифосат не само в Германия, но и в целия ЕС. Консултациите по тази тема трябва да се проведат през март и засега надделяваха предложенията за удължаване с 15 години на срока на прилагането му.
Д-р Златина Каравълчева, византолог по образование и богослов по призвание, е вдъхновяващ комуникатор на християнството. Тя разкрива същността на вярата..
Журналистката и пътешественичка Веселина Филипова е събрала в книгата си "Ваканция за двама по Средиземноморието" 60 пътеписа и повече от 200 снимки,..
Преди точно 10 години се появи една от емблематичните концертни програми на българската джаз вокалистка Мирослава Кацарова, наречена CINEMA. Тя включваше..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg