Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържество на православието

БНР Новини
Снимка: Илко Илиев

За тринайсети път град Поморие ще бъде домакин на мащабния Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“. В рамките на пет дни, от 10 до 14 юни 2016 година, жителите на града, многобройните гости и приятели на певческия форум ще се насладят на изкуството на 22 хорови състава от Русия, Украйна, Румъния и България.
Традиционно, фестивалът се провежда в дните около празника на иконата „Света Богородица – Достойно есть” на 11 юни и успешно развива идеята за съхраняване традициите в православната музика; провокира създаването на нови, качествени образци с истинска стойност.
Негови организатори са община Поморие, Сливенска митрополия и настоятелството на храм „Свето Рождество Богородично“, а патрони на фестивала са Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и г-н Иван Алексиев – кмет на община Поморие.
Музикалният облик на Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“ е дело на членовете на фестивалния секретариат с почетен председател доц. Димитър Димитров. Екипът включва доказани експерти в областта на източноправославната църковна музика: протойерей Кирил Попов (председател на фестивалния секретариат), Траянополски епископ Киприян, доц. д-р Весела Гелева и Таня Никлева-Владева, които ежегодно участват със своите състави във фестивала.

Голяма е заслугата и на музикалния директор г-жа Йорданка Панчева-Туджарова, която влага много душа и сърце в подготовката на духовния празник, а също и в работата си с дамския хор „Благовестие“ към храма „Свето Рождество Богородично“ в Поморие.
Всеотдайно работи и организационният секретариат с председател свещеноиконом Иван Стойков, а от години партньор на събитието е Българското национално радио.
Форумът няма конкурсен характер. В него участват както църковни, така и светски хорове, подбрани в съответствие с изискванията за храмовото музициране. Те се разпределят в три категории: Православни църковни хорове (първа категория); Източно пеене (втора категория) и Смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли (трета категория). По време на фестивалните дни, певците и техните диригенти имат възможността да посетят едни от най-интересните исторически и културни паметници по българското Черноморие в района на Бургас, Поморие и Несебър.

Интересът на българските певчески формации към фестивала продължава да расте. В интервю за предаването Cantate Jubilate на 8 юни т.г., г-жа Туджарова каза: Много са българските хорове. Имаме хорове, които идват почти всяка година или през година. Имаме хорове, които са били преди три или четири години; много са софийските хорове, които идват и като че ли тази година имаме повече ориентация към светските хорове, които имат желание да пеят православна музика.
Тринайсетият Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“ в Поморие има няколко посвещения, за които г-жа Туджарова разказва в звуковия файл; отбелязва и концертите на открита сцена: В тези дни Поморие ще е музика. Една молитвено-песенна, боговдъхновена, искрена и много стопляща сърцата музика. И затова отправям покана към хората, на която тази музика е близка – да заповядат! Няма да се разочароват, напротив – ще усетят атмосферата, която цари в града по това време и ще се насладят на тази наистина божествена музика.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", май 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 09.05.24 в 10:33

Започва Музикалният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

XV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 12 май и ще продължи до края на месец юни. Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Музикартисимо", за пореден път..

публикувано на 08.05.24 в 12:45
Orchestre tout puissant Marcel Duchamp

Всемогъщият оркестър "Марсел Дюшан" в София

Афробийт , (пост)пънк , авангарден поп , инди-джаз … каквото и да кажем за музиката на Orchestre tout puissant Marcel Duchamp (или Всемогъщия оркестър "Марсел Дюшан"), ще е хем точно в целта, хем крайно недостатъчно. Възникнал преди 18 години в независим скуот (завзето градско пространство) в Женева, днес Оркестърът наброява 12 души с две..

публикувано на 07.05.24 в 19:52
Проф. Пламен Джуров

Проф. Пламен Джуров – един диригент, една епоха

През последните близо 50 години името на проф. Пламен Джуров се утвърждава като емблема и запазена марка за висше художествено майсторство в извайването на музикалната тъкан чрез висока ерудиция, богата душевност, себеотдаденост на любимото изкуство – музиката, винаги търсещ нови пътища и неизследвани хоризонти, вдъхновен експериментатор и не на..

публикувано на 07.05.24 в 08:33
Чик Кърия и Пако де Лусия - двама приятели и двама от

Приказни сюжети в развитие

От 7 май (02:00-03:00), в три последователни нощи по същото време започва "Музиката, която обичам" с нов (стар иначе) водещ - може и да го разпознаете на една от снимките. В мини-поредици за поне по месец и нещо ви очаква за начало следното: 7.5 - Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на Програма..

публикувано на 06.05.24 в 23:08