Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова национална класация за българска музика БНР Топ 20 стартира по Българското национално радио

БНР Новини
33
Десислава Паунска, ръководител отдел „Комуникация“ на БНР, Александър Велев, генерален директор на БНР, и Кирил Калев, директор на програма „Христо Ботев“.
Снимка: Ани Петрова

Нова национална класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20 стартира от 1 януари 2018 г. по Българското национално радио. На 18 декември класацията беше представена за първи път пред български автори, изпълнители и продуценти от всички жанрове и поколения.

Българското национално радио винаги е налагало българската музика в ефира. Близо 50% от музиката в нашите програми е българска. Това е музиката, която слушателите харесват и искат да чуват. Новата национална класация е един мащабен проект, част от дългосрочния ангажимент на обществената медия към създаването, разпространението и популяризирането на българска музика. Тя обединява усилията и професионализма на музикалните редактори от всички национални и регионални програми на БНР, за да достига качествената българска музика до още повече слушатели, каза на представянето генералният директор на БНР Александър Велев.

Класацията ще се излъчва всяка седмица във всички 11 национални и регионални програми на Българското национално радио. 23 часа ефир седмично ще бъдат посветени на новата българска музика. Един милион слушатели в цялата страна всяка седмица ще слушат качествена поп и рок музика, създадена от български автори и изпълнена от български музиканти, каза директорът на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев.

В класацията ще участват 20 нови български песни. Задължително условие е авторите да са български музиканти и текстописци, като се допуска съавторство с чужди музиканти, текстописци и аранжори. Същото условие важи и за изпълнителите. Записите на всяка песен трябва да бъдат осъществени в професионално студио и качеството на изпълнението да е на професионално ниво. В селекцията на песните основен критерий ще бъдат качествата на песента като музика, текст, аранжимент и изпълнение. Няма ограничения за езика, на който се пее. Песните не трябва да влизат в конфликт с мисията на БНР като обществена медия. Няма да се допускат песни с нецензурен текст и обидно съдържание.

Всяка седмица ще се гласува за общо 22 песни: 20 от предишната седмица и 2 нови предложения. Изборът на новите предложения ще е на селекционен екип от музикални редактори и продуценти в БНР. Гласуването ще е на принципа 50% от гласовете на слушателската аудитория и 50% от селекционния екип. При равен резултат на две песни, селекционният екип ще прегласува и/или взима решение коя песен е на по-предна позиция. Двете песни, получили най-малък резултат ще отпадат.

Селекционният екип на класацията е съставен от музикални редактори от всички програми на БНР: Жени Монева, Диляна Трачева, Здравко Петров, Лили Големинова, Крум Богдански, Мариан Ранов, Димитър Димитров, Петър Маринов, Ангел Чавдаров, Милко Петров, Неделчо Киров и Драгомир Симеонов. Изпълнителен продуцент на класацията е Мая Райкова.

Достъпът на слушателите за прослушване и гласуване за песните в класацията ще е в интернет на официалната, специално разработена страница top20.bnr.bg. За прослушване и гласуване в класацията ще бъде разработено и мобилно приложение. Класацията ще бъде представена четири пъти годишно с големи концерти в София и страната.

Първото излъчване на новата национална класация за българска музика БНР Топ 20 ще бъде в ефира на програма „Хоризонт“ на 1 януари 2018 г. от 15 до 16 часа, а на честотите на програма „Христо Ботев“ – във вторник от 11 до 12 часа, с повторение в събота от 18 до 19 часа.

Снимки в галерията: Ани Петрова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10

Триптихът на Пучини в нова сценична реализация

Последната голяма творба на Джакомо Пучини "Триптихът" намира свой нов прочит на миналогодишното издание на Залцбургския фестивал. "Разпънати между рая и ада и една безкрайна ситуация на чакане, която постоянно обещава изход – чистилището – трите едноактни пиеси изобразяват различни аспекти на съществуването, индивидуални съдби от един свят, който..

публикувано на 18.03.23 в 08:05

Детският радиохор кани пролетта с концерт

На 17 март от 19 часа в зала "България"  Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ще изнесе традиционния си  Пролетен концерт . "Стараем се в пролетните концерти винаги да има традиция. Произведения, които се пеят от десетилетия в хора и нови пиеси, които са нашият музикален подарък." Това казва в..

публикувано на 17.03.23 в 11:25