Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Бояджиев – за първите си спомени от Кукления театър, за родителите си и за музиката за най-малките

БНР Новини
Кристиян Бояджиев в 5 студио на БНР
Снимка: Кирчо Стоичков

В неделя, 17 декември, екипът на „Семейно радио“ гостува на Столичния куклен театър. Специален гост на предаването беше композиторът Кристиян Бояджиев. Неговият живот е свързан с този театър, благодарение на родителите му: Атанас и Лина Бояджиеви,които са се запознали тук. Кристиян си спомня за първите си моменти в кукления театър, за времето, когато музиката е била изпълнявана на живо от оркестър, за репетициите на майка му и баща му и допира със сцената. Неговата кариера принадлежи на музиката. Написал е много детски песни, композира театрална музика за деца и възрастни.




Актрисата Лина Бояджиева и композиторът Атанас Бояджиев в дома на Жана Стоянович.   Снимка: семеен архивЗавършил е теоретичния факултет на Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив през 1982 година. Кариерата му започва в Българската национална телевизия (БНТ), а след това продължава в Радиото, където работи и до днес. Автор и водещ е на предаванията : „Джаз клуб“, „Между барока и рока“, „Фонограф“ – авторска рубрика в „Артефир“ и други.
Любовта му към кукления театър винаги ще бъде голяма. Продължава да работи за него като създава музиката за пиесата „Кофичка с лопатка“, която се превръща в любима за детската публика. Залата е препълнена всеки път и билети за представленията се намират трудно.
Какво още ни разказа Кристиян за прекрасните си спомени и работата си при куклите, чуйте от разговора му с Ирина Вълчанова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Линда Грегърсън и Надя Радулова, или какво печелим в превода?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" гости са  Линда Грегърсън и Надежда Радулова . Линда Грегърсън, поет и критик, е една от най-изтъкнатите фигури в съвременната англоезична поезия, а нейна преводачка на български е поетесата и писателка Надя Радулова. В ефира на "Нашият ден" Линда Грегърсън сподели своите мисли за процеса..

обновено на 20.06.24 в 12:02

Съвременните млади: уникални черти на поколението Z

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме какво вълнува младите и как те гледат на света. В студиото с нас е Анастасия Стоев а – поет, критик, дизайнер, илюстратор и аниматор. Ето какво сподели Анастасия Стоева в ефира на "Нашият ден", относно характерните черти на поколението Z и с какво се отличава то от предишните..

обновено на 20.06.24 в 10:45

Що е то хотел за пчели?

Какво представляват хотелите за пчели и защо са необходими – разговор в "Нашият ден" с Александър Маринов-Санчо – природолюбител и автор на филми за дивата природа. Маринов пояснява, че по-удачното е този тип съоръжения да бъдат наричани "общежития за пчели". Всъщност става въпрос за гнездови камери, в които некомерсиалните и несоциални..

публикувано на 20.06.24 в 09:15
Денка и Петър Георгиеви

Вторият живот на плодовете и зеленчуците

Денка и Петър Георгиеви от село Исперихово в община Брацигово са земеделски производители, които преди много години разбират, че преработването на собствената продукция прави един производител много по-устойчив, а продукцията му – търсена по-дълго време и с много повече шансове да бъде консумирана от потребителите. България има традиции в..

публикувано на 19.06.24 в 17:30
Проф. д-р Асен Дудов

Отзвук от Националната конференция по онкология

Национална конференция по онкология се проведе на 14 и 15 юни в София. За отзвука от събитието, за съвременното лечение на ракови заболявания и последните постижения на биологичната терапия – разговор в "Lege Artis" с председателя на Българското онкологично дружество  проф. д-р Асен Дудов . Дълги години класическата химиотерапия е единствена..

публикувано на 19.06.24 в 13:05