Расте интересът към отглеждането у нас на най-скъпата подправка - шафран. Засетите площи тази година надхвърлят 6500 дка, като най-много са те в областите Силистра, Шумен и Русе.
Повече от 1 тон е произведеното количество тази година, съобщи Хасан Тахиров - председател на Българската асоциация на производителите на шафран.
Иран продължава да е лидер в производството на тази култура, но с помощта на държавата до няколко години България може да заеме челното място, категоричен е Тахиров.
България е все още нов играч на международния пазар на шафран. Затова стоката се предлага на много ниска цена - 10 лв. за грам или 10 000 лева за килограм.
В бъдеще цената ще е много по-висока, защото българският шафран е един от най-качествените на световно ниво, коментира Тахиров. Той съобщи, че се водят разговори с политици изоставените земи да се използват за сеитба на тази култура.
В епизод 571 "Трамвай по желание" връща своята публика към вечния спомен за ненадминатия оперен бас Борис Христов, във връзка с навършването на 110 г. от..
Стефановден, празнуван на 27 декември, е денят на свети Стефан – първият мъченик за християнската вяра. Денят не е само за имениците, но и за всички..
Преживяването – на него държи актрисата Стефания Кочева, която днес празнува своя имен ден. Тя е част от трупата на Сатиричния театър "Алеко Константинов",..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg