Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На масата на класиците

„Пловдивски пазар“ от Иван Мърквичка

За разлика от нас, обикновените хора, литературните герои не огладняват. Те са плод на авторово въображение и не им се налага да се хранят, така че, когато го правят, си струва да се запитаме какво, защо и как хапват литературните персонажи? В този епизод на "Храна за размисъл" прелистваме националната класика.

Сядаме да вечеряме с чорбаджи Марко от "Под игото" и виждаме, че тъкмо на масата той разгръща възпитателните си стратегии, които крият куриозни от съвременна точка особености.
Прелистваме и първата българска кулинарна книга, която всъщност е посветена на цариградската кухня.
"Готварска книга или поставления за всякакви гостби, според както ги правят в Цариград" е написана от Петко Славейков и е публикувана през 1870 г.

Освен рецепти за "долми, сарми, кювтета, ястия, що се правят в тави и пр." в книгата намираме ценни съвети и напътствия как "да спазваме прясно мляко" например. Както и препоръки: "Нищо не е толкова важно за домашните работи, колкото избирането на добри меса и други неща за гозби."
Едва ли е голяма изненада, че масата на класиците се оказва отрупана с богата храна за размисъл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микрозеленчуци

Микрозеленчуци в Бенковски

Гергана и Виктор Александрови, жители на варненското село Бенковски, той – родом от Разрад, а тя – от Бургас, отглеждат микрозеленчуци. Това е кратката история, а дългата е необятна като морето, което за семейството е втори дом през част от годината. Мечтата на Гергана и Виктор е да направят околосветско пътешествие с малката си яхта, а дотогава..

публикувано на 06.08.25 в 15:20

Йемен – не на хутите, а на Савската царица и Библията

Гостите в "Покана за пътуване" са не само пътешественици. Те са приключенци и винаги в тандем, независимо дали са на колело или в каяк, на къмпинг или на ски. И умират да чертаят бъдещи маршрути. С радост ви представям за първи, но не и за последен път, Мариана Екимова-Мелнишка и доц. д-р Александър Геров. Тя е един от създателите на списание ЛИК,..

публикувано на 06.08.25 в 13:10

Мароко и България са големи международни туристически дестинации и държави с вековна история

"Кралство Мароко, както и България, е една голяма туристическа дестинация и както вашата страна е една държава на повече от 12 века – позната с културното си разнообразие и възможности, както и със своята толерантност. Мароко е територия на която през вековете различни националности са живели съвместно заедно. Мароко е кралство, което не престава да..

публикувано на 04.08.25 в 13:45
проф. Радостина Александрова

Учени създават човешка ДНК от нулата

Учени се заеха да създадат човешка ДНК от нулата. Това може само да ни накара да подкрепяме науката. За момента никой не планува създаване на модифицирани хора, това не стои на дневен ред, заяви в предаването "Следобед за любопитните" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. “Проектът, който започва, се финансира от Welcome trust –..

публикувано на 04.08.25 в 09:40

Една почти Божествена градина

Така определят Университетската ботаническа градина в Балчик Росен Мирчев и Асен Масларски. Водещите на "И рибар съм, и ловец съм" бяха поканени да гостуват там, за да се включат в празненствата по повод 70-годишнината на този паметник на културата и защитена местност по Закона за защитените територии, а наред с това и един от 100-те национални..

публикувано на 04.08.25 в 08:40