Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Яна Левиева

На официална церемония през 2016 година Яна Левиева получава на литературния фестивал "Пловдив чете" наградата "Златна четка" за художествено оформление на книги
Снимка: БГНЕС

Когато я питат за „рецепта“ за хубаво книжно тяло, художничката Яна Левиева отговаря в единственото си интервю: „Четене, хартия, мастило, лепило, от всичко по колкото и където трябва.“ А на въпроса за мястото, на което иска непременно да отиде: „Египет“, където не стигна. Не ѝ стигнаха дните живот. Обаче направи много книги - не само красиви, но и неповторими като оформление. Почеркът ѝ беше безпогрешно разпознаваем, работеше изцяло съсредоточена в поредната книга, в нейните „кори“, както наричаше кориците, винаги имаше закачка, намигване, подбираше и четеше внимателно книгите, които ще оформя и отказваше с неподозирана твърдост, обичаше точните отношения, организираните издатели, талантливите автори.
Художничката Капка Кънева пише в свой текст във в. „К“  за Яна като преподавател в НХА: „Нямах шанса да ми преподава, но съм я наблюдавала в ателието по “Книга и печатна графика” и това ми даде още поводи да й се възхищавам. Иначе толкова нежна и деликатна, Яна нямаше проблем да заяви мнението си по даден творчески въпрос недвусмислено категорично, а целта беше неизменно една – да се случи полетът. Полетът на всеки отделен студент, полетът на таланта, полетът на книгата. (...) Всеки, който се е взирал в слънцето, е изпитвал традиционния страничен ефект – когато отклониш поглед, върху ретините ти се е запечатало вече невидимото петно светлина. Яна често прибягваше в работата си до сходен графичен похват – части от рисунка, фотография или типографски елементи говорят красноречиво със своето отсъствие, именно защото е избрала да ги премахне от изобразителната равнина. Така ще продължи да говори и тя в книгите, които озари със светлината си, дори когато я няма.“
Яна Левиева беше пословично скромна, не искаше да прави изложби – книгите са моите изложби, казваше... Не даваше интервюта, не обичаше дори да си получава наградите, не искаше да се говори за нея дори след края...
Яна няма да бъде забравена, книгите ѝ са тук. Тя – също.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влиянието на изкуствения интелект е сред темите на Франкфуртския панаир на книгата

Тази седмица на най-големия книжен панаир в света – Франкфуртския панаир на книгата – се обсъждат различни теми, включително влиянието на изкуствения интелект в издателската дейност, засилващия се интерес към литературни поджанрове и новите книжни политики. Събитието, което официално започна в сряда, събира автори, издатели и професионалисти от..

обновено на 18.10.24 в 10:23

Упражнения по хумор

В редакция "Хумор и сатира" не сме на всяка манджа мерудия, но няма област, тема или събитие, върху които да не сме готови да упражним чувството си за хумор, както ще се уверите в неделя – веднага след новините в 18 часа, когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по..

публикувано на 17.10.24 в 18:10
Ралица Стоицева

"Разходка в Рая" с Ралица Стоицева

Изложбата на художничката Ралица Стоицева носи името "Разходка в Рая". Посетителите имат шанса да се потопят в абстрактната живопис на авторката, наситена с емоция, чувственост и неподправена жизненост. Експозицията е равносметка на работата на художничката през изминалите години. Повечето картини са в голям формат със заглавия "Пролетта на..

публикувано на 17.10.24 в 16:40

"Любовта като стока" по Бертолт Брехт гостува в София

Представлението "Любовта като стока" на Драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора гостува в София. Режисьорът Дамян Тенев дава свой прочит на пиесата "Добрият човек от Сечуан" от Бертолт Брехт. Това е второ пътуване от началото на сезона за старозагорската трупа на голямата софийска сцена. Първото се състоя септември с награденото за "най-добро..

публикувано на 17.10.24 в 15:46