Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализацията на личния свят – неизбежна, но опасна

БНР Новини
Ростислав Петров (вляво), Ива Дойчинова и Димитър Ганчев
Снимка: Здравко Петров

Дигитализацията на личния ни свят е значимата тема, която водещата Ива Дойчинова повдига в студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР. Нейни гости бяха Димитър Ганчев от „Интернет общество“ и Ростислав Петров, определящ се като етичен хакер. По телефона беше включен и доц. д-р Христо Хинков, психолог. Още в анкетата с граждани, пусната в началото, се обозначиха различните страни на интернет-света.
Интернет е обективна реалност, която ни заобикаля, не можем да го игнорираме нито в работата, нито в личния си живот. Но „в момента хората не общуват помежду си, а по-скоро стоят и се ровят в телефоните си“, оплака се една от анкетираните.
Димитър Ганчев акцентира върху интернет като проява на ново ниво на цивилизация – информационна цивилизация, към която трябва да се нагодим, да се научим да управляваме нейните последствия. „Няма шанс да го спрем“, съгласява се и Ростислав Петров.
Двата най-големи проблема са отчуждаването между хората, формирането на интернет-зависимости, близки до наркоманията, и въпросът за кибернетичната сигурност. Според добронамерения хакер Р. Петров този въпрос трябва да се изучава в училище. Във всеки случай залепвайте визьорите на камерите, за да не ви следят, съветва той. „Родителите да внимават – съветва пък психолога доц. д-р Хинков – когато дават тази залъгалка (интернет) на децата си, за да се освободят от грижи за тях. Това се отразява тежко на децата, които загубват връзката с родителите си. Пълният достъп до интернет трябва да се получи към 3-4 клас, когато започва социализацията на детето.“
Повече от интересния разговор чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо профилактичните прегледи са важни и за пасивните пушачи?

Предварителни данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация "Грижа за здравето" показват, че два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари, а три процента използват електронни цигари. Резултатите бяха представени на пресконференция на 31 май, Световния ден за борба с тютюнопушенето. Според д-р..

обновено на 05.06.24 в 13:56
Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари с водещия на

Творческа хармония: Семейство художници от Бургас и тяхното изкуство на мечтите

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от Бургас семейство художници, които творят заедно и носят със себе си силата на изкуството и въображението, споделят своите мисли и чувства за творчеството, морето и живота. Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари разказват за своето вдъхновение и как създават своя фантастичен и чувствен свят на..

обновено на 05.06.24 в 11:17
Д-р Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: За дефицитите и нуждите на българското здравеопазване

Кога ще бъде подписан нов колективен (КТД) в сферата на здравеопазването и какви реформи са необходими, за да заработи българската здравна система в полза на пациентите?  В "Lege Artis" гостува д-р Мими Виткова – бивш министър на здравеопазването (1995-1997), за да изкаже своето експертно мнение, относно дефицитите и проблемите в структурата на..

публикувано на 05.06.24 в 11:10

Ботаническата градина на БАН опазва опрашителите в градска среда

Проф. Светлана Николова , директор на Ботаническата градина на БАН в София, представя в "Нашият ден" новата инициатива за опазване на опрашителите в градска среда. От 6 юни посетителите на Ботаническата градина ще могат да се насладят на красива, медоносна градина с десетки видове растения,  чийто прашец и нектар са храна за пчелите и..

публикувано на 04.06.24 в 13:48