Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За красотата като послание на първото българско издание на „Пролетта на поетите“

БНР Новини
3
Серж Пе, Нина Цанева, Мария Конакчиева и Оливие Кашлер (отляво надясно) в студиото на „Нашият ден“
Снимка: Здравко Петров

В месеца на франкофонията в „Нашият ден“ гостува носителят на наградата Аполинер и на Националната награда за поезия на Франция Серж Пе. Разговаряхме за пролет и за поезия – всъщност за един френски поглед към пролетта, а поводът беше първото издание в България на „Пролетта на поетите“ – престижно международно франкофонско събитие, организирано от Френския институт.

Казват за поета Серж Пе, че неговите произведения представляват иновативна среща на писането и ораторството, той създава „поезията на действията“ и например гравира много от своите произведения върху пръчки.

В студиото, заедно със Серж Пе, гостуваха и организаторите на „Пролетта на поетите“ от Френския институт – г-жа Мария Конакчиева – „Връзки с обществеността“ и Оливие Кашлер - аташе по университетското и научно сътрудничество. По време на първото издание на „Пролетта на поетите“ Серж Пе и Киара Мюла – един от най-впечатляващите артисти на изкуството-действие на 21 век, направиха артистично представяне на поемите на Серж Пе и на четенето-действие.

В „Нашият ден“ разговаряхме за поезията-действие, която не е върху книга, а върху друг тип носител, но зад която винаги стои писането. За това какво означава артист на изкуството-действие и звуковата поезия. За силата на думите, които могат да спасяват и да убиват и за необходимостта да върнем четенето в живота си.

„По принцип за мене поезията винаги е била диалог със смъртта, може би затова тя винаги ни кара да се удивляваме на живота. Някога Спиноза е говорил за поезията като надежда и за тази болест, която човечеството си измисля и не иска да живее в настоящето. Затова поезията в живота търси настоящето и хваща моменти от безсмъртието.“ – сподели в ефира на „Нашият ден“ Серж Пе.

С Оливие Кашлер разговаряхме за смисъла на красотата като послание на първото българско издание на „Пролетта на поетите“, както и за красотата като глагол и действие. „Любовта, както и красотата, не можеш да я предвидиш. Любовта идва като вярата в Господ. Поезията не може да бъде само красота. Та не е декоративен елемент в непроменяем свят.  Не е само естетична работа и често отива почти до политиката. Затова работата на Серж Пе е толкова различна и впечатляваща.“

Целия разговор в студиото можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Смесеният хор "Родна песен" – от Търговище до Пекин

Смесеният хор на Търговище "Родна песен" заминава за Пекин , където ще вземе участие в международен фестивал-конкурс, посветен на хоровото изкуство. В "Нашият ден" разговаряме с  Красимира Коларова,  художествен ръководител на хора вече 45 години. Смесеният хор "Родна песен" е основан преди 126 години от възпитаник на Одеското музикално училище...

публикувано на 17.07.24 в 10:09
Участници в творческия терминал България-Израел

Творчески терминал България-Израел се проведе в София

Българският културен център в столицата стана домакин на арт събитието "Творчески терминал България-Израел, 2024". Съорганизатори бяха Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, Съюзът на българските писатели, Общество "Димчо Дебелянов" и Българският културен център. Присъстваха автори от чужбина и страната, както и..

публикувано на 17.07.24 в 09:37
Св. великомъченица Марина

На 17 юли почитаме Св. великомъченица Марина

На 17 юли почитаме Св. вмчца Марина, закрилница на Южното Черноморие. В днешния ден Созопол , покровителстван от Светата великомъченица, празнува своя официален празник. В "Нашият ден" кметът Тихомир Янакиев говори за древната и съвременна гордост на града. Историческите изследвания сочат, че Созопол е сред най-старите живи градове..

публикувано на 17.07.24 в 09:13

"Близо и далеч" – артпроект на Виолета Апостолова-Лети

Париж – като родно място и дом на фотографското и филмово изкуство. Париж, този световен град винаги е бил магичен, разгръщаш се разговор във дългото време на нашите емоции. В "Артефир" ви представяме резултата от една творческа резиденция, благодарение на конкурс на СБХ за пребиваване в прочутите ателиета на "Сите де зар" в Париж, където е била..

публикувано на 16.07.24 в 17:45
Бойко Богданов

Драматургиите на Бойо – разговори със себе си

В епизод 552 "Трамвай по желание" среща своята публика за пореден път с една от най-ярките фигури на българския театър – режисьора Бойко Богданов. Както е известно, Бойко също така е поет, разказвач, администратор, оперен постановчик, балетмайстор, композитор. В "Трамвая" той е гостувал в различни свои сценични превъплъщения и поприща, включително и..

публикувано на 16.07.24 в 17:00