Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършват Чудомировите празници в Казанлък

4
Снимка: Мирослав Василев

Ежегодните Чудомирови празници в Казанлък се провеждат за 26-ти път в чест на известния български писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Те заемат особено място в културния живот на града. Посветени са на театъра, музиката, литературата, изобразителното изкуство и сатирата.

В рамките на празниците се провежда Национална научна конференция, която събира водещи имена в българското литературознание и изкуствознание. По традиция се включват събития, насочени изцяло към ученическата аудитория. Такива са „Малките нашенци“ – национален конкурс за весела детска рисунка, „Присмехулници“ – конкурс за детска хумористична творба, „Чудонемирчета“ – детски конкурс за изпълнение на хумористична творба, два уъркшопа с участието на ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък и др. Общо 29 са проявите в програмата на Чудомировите празници тази година от 25 март до 1 април – Световния ден на шегата.

Организаторите от фондация „Чудомир“, Община Казанлък и Литературно-художествения музей предложиха и нови събития. Едно от тях е възстановеният след известно прекъсване национален фолклорен конкурс „Златен тръндафил“ за хумористична песен и танц. Съпътстваща на конкурса е Националната кръгла маса, която постави проблеми, свързани със сценичното изкуство на фолклорна основа. В нея участваха широк кръг специалисти, ръководители на творчески състави, представители на Министерството на културата и Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Тази вечер от 19.00 часа в Дом на културата – Казанлък е официалното закриване на Чудомировите празници. Тогава ще бъде връчена и наградата „Комедийния хит на сезона“. „Надяваме се всички заедно да работим за една обща кауза – популяризиране творчеството на Димитър Христов Чорбаджийски-Чудомир, което кореспондира и с националната стратегия на МОН в периода 2014 – 2020 г. за насърчаване и повишаване на грамотността“, казват организаторите.

Подробности за участниците и акцентите в програмата на Чудомирови празници – Казанлък 2019 можете да чуете в репортажа на Мирослав Василев в  звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мимоза Базова – една емблема на Театър "Българска армия"

Актрисата Мимоза Базова, която е вече 46 години част от трупата на Театър "Българска армия" тази година беше удостоена с почетен "Аскеер". Тя завършва актьорско майсторство при проф. Кръстю Мирски в през 1969 г. Кариерата и започва в ДТ Перник, където дебютира в ролята на Роза в "Когато куклите не спят". Едни от най-емблематичните ѝ роли са:..

публикувано на 22.06.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Лято е!

В редакция "Хумор и сатира" се опитваме да реагираме адекватно на неизбежната смяна на сезоните и затова лятно време се потим и излъчваме в ефир съответния тип предавания. Тази неделя след новините в 18 часа продукцията ни ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Иван..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

Иван Янев подреди "Енигма" в село Врабево

Един от големите ни съвременни художници Иван Янев откри изложбата си, озаглавена "Енигма" в залата на читалище "Христо Ботев" в троянското село Врабево. Тя включва творби, рисувани няколко години, които изобразяват детайли от стари къщи, както и портрети на местни жители.. Иван Янев е член на Американската асоциация на акварелистите (AWS). Носител..

публикувано на 21.06.24 в 17:00

Български музиканти вдигат платната на музикалния спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни"

Музикалният спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни" пресъздава една вълнуваща одисея, която се простира между морета и океани и разказва за богатата традиция на морските напеви от последните три века (наречени разговорно " шанти"). Новаторският проект включва и авторски композиции в духа на моряшките песни и развива феномена, превзел социалните мрежи..

публикувано на 21.06.24 в 16:56

Етюд за пиано с Александра Фол

Среща в "Артефир" с Александра Фол – пианист и композитор, гост на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Александра Фол е дъщеря на българските историци Александър Фол и Валерия Фол. Решава да стане композитор заради един "грешен" акорд. В дома на семейство Фол винаги е звучало пиано, спомня си музикантката,..

публикувано на 21.06.24 в 14:56