Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Международният кинофестивал Master of Art започва утре

Кадър от филма Rock'n'roll на Борислав Колев

Едновременно в 9 салона в София, Пловдив и Варна от 4 до 25 април ще бъдат представени над 70 документални филма за изкуството.

Слоганът на тазгодишното издание на Master of Art е „Изкуството отива на кино“. За четвърта поредна година НДК е домакин и партньор на най-големия фестивал за документални филми в Югоизточна Европа.

Създателят на Master of Art Найо Тицин обеща всички филми от програмата на феста да са премиерни за страната ни. Един от тях е Rock'n'roll на режисьора и сценарист Борислав Колев, с който ще се открие фестивалът.

Проф. Божидар Манов от журито пък съобщи,че гилдия „Критика“ към Съюза на българските филмови дейци ще връчи за първи път своя награда за филм от програмата на Master of Art.

Чуйте репортаж в „Артефир“ в звуковите файлове:
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Седмица без култура" в защита на културата

Една седмица без културни събития в България - без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Такава "Седмица без култура" са готови да организират през октомври синдикалните структури на КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа" и съсловните организации в областта на културата...

публикувано на 07.06.23 в 14:10

Анимализмът: посоки и прояви в българското изкуство от XIX до XX век

Един нов, по различен поглед към българското изобразително изкуство предлага със своята изключително любопитна изложба Софийската градска художествена галерия.  Изложбата се нарича  “Анимализмът: посоки и прояви в българското изкуство от XIX до XX век”  и проследява една слабо развита тема в нашето изкуство – пресъздаването на животните като..

публикувано на 07.06.23 в 12:08

Новата детска книга на Петя Кокудева

Писателката и пътешественичка Петя Кокудева представи своята последна детска книга "Изобретенията на мечока Дърабъра", която е част от поредица за начинаещи читатели – Клуб "Търсачи на истории". В нея са съобразени оформлението, шрифтът и хартията според нуждите на неопитния читател, като по необикновен начин серията спомага децата да придобият опит в..

публикувано на 07.06.23 в 11:44

Преосмисляне на миналото с "Варненско лято" 2023

Когато става дума за празник на театъра у нас, при това не просто на българския, а на световния, от вече 31 години насам аналогията е само една – "Варненско лято". Международният театрален фестивал е еталон за времепространство, което издига в култ играта в нейния най-възвишен вид. Тази година това го затвърждават всичките 25 спектакъла, които..

публикувано на 07.06.23 в 10:52
Хана Стивънс

"Когато ги няма" на Хана Стивънс – истории за неизлечими липси

Д-р Хана Стивънс е британска писателка, известна с кратките си разкази и художествена документалистика. Нейният сборник "Когато ги няма" се появи на българския книжен пазар в превод на Ана Пипева. Хана Стивънс е и директор на организацията Wind& Bones, която използва разказването на истории като катализатор на положителна социална промяна. В..

публикувано на 07.06.23 в 09:52