Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години по-късно – група "Градът"

БНР Новини
Отляво надясно: Недко Солаков, Греди Асса, Андрей Даниел, Филип Зидаров и Вихрони Попнеделев
Снимка: Ани Петрова

Група „Градът“ или великолепната шесторка, към която се присъединява още един значим художник, са в основата на това художествено явление, което преди 30 години имаше особено значение за нашата художествена сцена. Това са Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Недко Солаков и Филип Зидаров, а по-късно за участие е поканен и Свилен Блажев.

В галерия „Академика“, по един особено атрактивен и смислен начин се отбелязва 30-годишнината от това интересно и смело начинание на няколко млади, но вече със сериозна заявка художници, всеки от които по-късно поема своя различен творчески път, но винаги със съпричастност към тази първа в историята на художествената практика у нас кураторска изложба, далеч преди да получи гражданственост. По същество това  е първата в България изложба от инсталации в галерийна среда.

Експозицията показва част от първата им съвместна изложба. Показват се и произведения на членовете на групата от преди, по време и след нейната обща дейност, тъй като „Градът“, като творческо обединение със съвместна дейност, съществува до 1992 година. Оттогава и до днес те се показват като художници и личности с изявени художествени почерци, развиват се като съвсем различни индивидуалности, но остават верни на своя свободен стил и артистични интереси и приоритети.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23