Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Приказни герои, претворени в музика“: Приказно-фантастични същества в музиката

Снимка: pixabay.com

Феи, русалки, джуджета, гноми, тролове, сирени… Многобройни са названията на фантастичните същества, които откриваме в митологията, народния епос, че дори и нови, измислени от творците образи. Поетични, визуални и музикални творби ни представят огромно количество варианти на приказно-фантастичните образи. Човекът на изкуството, надарен с особена чувствителност, обръща поглед към фантастичното и непознатото, връзката с което, в предишни епохи, е осъществявана от вълшебници и магьосници.

Музикално-сценичните изкуства изобилстват от приказни и фантастични същества. Не са малко и примерите в инструменталната музика. Положителни или отрицателни, но винаги ярко характеристични образи, предизвикали въображението на композитори като Лист, Дворжак, Григ, Дебюси, Равел, Дюка, Онегер, руските автори Мусоргски, Лядов, Чайковски, Прокофиев, също Лигети, Хадли.

четвъртък, 2 май от 17.30 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Гацин

Росен Гацин: С ателието по родословие ще предизвикам младите

Кодовете на идентичност са основата на генеалогията, наука, която се занимава с родословията, с произхода на човека, с родословните връзки, с наименованията на различните членове на фамилията и точно родословието и фамилните връзки. Кодовете на идентичност ни отличават като индивиди и като хора, заяви в предаването "Следобед за любопитните" гл...

публикувано на 17.05.24 в 13:34
доц. Мирослава Жипонова

Ден на очарованието на растенията

На 17-и май Биологическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организира Ден на очарованието на растенията. Денят на очарованието на растенията е международна инициатива, която започва през 2012 г. и придобива все по-голямо световно признание. Организира се през две години и през 2022 г. са организирани над 800 събития, проведени в повече от 50..

публикувано на 17.05.24 в 07:50
„Обсадата на Севастопол“, картина на Франц Рубо

Кримската война: причини, събития, последици

На 17 май 1853 г. Диванът на Високата порта отхвърля ултиматума на Руската империя, поставен ѝ от специалния пратеник на Николай I княз Александър Меншиков. Причината е, че една от точките в документа се явява пряка намеса в дейността на османското правителство: Санкт Петербург иска да покровителства и дори да ръководи духовния живот на..

публикувано на 16.05.24 в 15:50

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25