Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Посолството на Полша в София в периода 1919 – 1941 г.“ – том първи

БНР Новини
Представянето на книгата „Посолството на Полша в София в периода 1919 – 1941 г.“ – том първи
Снимка: Archiwum IP w Sofii

Вълнуваща и показателна за отношенията между поляци и българи е историята на построяването на полското посолство в София. Двама автори, които не за първи път работят заедно – Петко Мангачев и Виктор Анчев - събраха в книга поредицата събития, довели до изграждането на зданието, което и днес е украса за столицата ни.
Голяма част от фактите, издирени със съдействието на полското Министерството на външните работи и на българската Държавна агенция „Архиви“, едва ли са познати на широката общественост . Още по-малко известна е дейността на тримата посланици, съвременници на изграждането на посолството, самите те забележителни личности – Тадеуш Грабовски, Владислав Барановски и Адам Тарновски. Историята излиза извън редовите данни за построяването на една сграда – във всеки етап е вградена част от българо-полските отношения, трогателни примери за взаимопомощ и доверие, както и любопитни факти от развитието на архитектурата, дали отражение върху облика на сградата.
Петко Мангачев е дългогодишен журналист, удостоен с Медал на честта „Литовска дипломатическа звезда“ за значим научен принос в разработването на българо-литовските отношения.
Проф. Виктор Анчев е преподавател, доктор на техническите науки с научни интереси в областта на материалознанието и множество научни трудове, но и с интереси към историята, археологията, етнологията.
Двамата са издали в съавторство книгите „Подвигът на група Б“ (българското участие), „Проф. Александър Цанков“ – сборник документи, „Хулио Паленсия – живот и дело в България“, „Анджело Ронкали – живот и дело в България“, Васко Абаджиев – живот отвъд петолинието“. Надяват се сегашният им труд „Посолството на Полша в София в периода 1919 – 1941 г.“ да намери продължение във втори том, в който да опишат културното богатство, съхранявано и съхранено до днес в сградата на посолството. Представянето на първия том се състоя в Полския институт и беше открито от директора Ярослав Годун.
Чуйте в звуковия файл какво разказаха авторите за работата си по книгата и интересни моменти от съдържанието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас отбелязват 100-годишнината от рождението на художника Георги Баев с изложба

Тази година се навършват 100 години от рождението на големия художник Георги Баев. В родния му град Бургас отбелязват годишнината с изложба, която се откри на 1 юни в културния център "Морско казино" и ще бъде на разположение за разглеждане до 31 август. Людмила Кутева , ръководителят на центъра, разказва повече за художника и неговото творчество...

публикувано на 17.06.24 в 10:54

20 години археологически проучвания в Провадия-Солницата

Един обект, обвит в мълчание, успява да проговори благодарение на 20-годишните усилията на екип от археолози, ръководен от акад. проф. Васил Николов. На 11 юни Националният археологически институт и музей на Българската академия на науките (НАИМ – БАН) откри изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр." ,..

публикувано на 17.06.24 в 09:54

"В свои води" е шестата самостоятелна изложба на художничката Ивелина Иванова

Ивелина Иванова има художествено образование живопис и стенопис, пътувала е по финансирани студентски програми в Испания, Италия, Русия и е следвала в тамошни университети. За себе си казва, че тези образователни възможности са дооформили нейния художествен и естетически поглед към изкуството. Първите ѝ колективни и самостоятелни изложби са били..

публикувано на 17.06.24 в 08:25

"Киноваканция" в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" за трета поредна година в Бургас. Най-новите български игрални, документални и анимационни  филми ще могат да видят любителите на киното до 16 юни в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема  в тазгодишната селекция е "Силата на волята". Организаторът на събитието Кремена..

публикувано на 15.06.24 в 16:40

"Workshop Еленов‘24" – изкуството на фокус

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Участват негови ученици, деца и тийнейджъри от артателиетата, родители и представители на институциите. В продължение на три поредни дни от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" се провеждат артработилници..

обновено на 15.06.24 в 14:57