Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матрица за печатане на монети от римско време показват в Музея на София

БНР Новини
Изложбата „Археология на София и Софийско“ в Регионалният исторически музей - София
Снимка: БГНЕС

Изложбата „Археология на София и Софийско“ в Регионалният исторически музей - София представя за пети пореден път изложбата „Археология на София и Софийско“ с най-важните археологически проучвания през изминалия сезон.

Основният обект на изложбата е проучването на Северната крепостна стена на града. Уникална е находката от там на една матрица за печатане на монети от римско време. Такъв тип находки са доста редки.

През миналата година се копа на обекта при Солни пазар и беше финалният сезон от проучванията на площад Света Неделя, където беше открита една антична работилница за бронзолеене, при която са запазени много различни аспекти от работния процес. Там е открита е разфасована римска статуя за претоповяне, която се ползва като суровина. И всичко това се случва на централна улица в античния град, което е рядко, тъй като по античните закони всички дейности свързани с термообработка са изнесени извън града, за да се предотвратяват пожари.

Още за ценните находки, които представя изложбата, можете да чуете от куратора й Александър Станев в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлин Симеонов с премиера на нова стихосбирка

"Има неща, които са неоспорими научни факти. Просто са такива и нищо не е в състояние да ги промени. Понякога точно от тях стават най-добрите поетични метафори. Които говорят повече от всякакви заплетени и усложнени словесни еквилибристики. Просто е: сърцето е анатомичен орган, който през целия ни живот, от раждането до гроба, не спира нито за миг...

публикувано на 29.05.24 в 16:50

СБП обяви носителите на годишните национални литературни награди

Съюзът на българските писатели за 102-и път в историята си връчи традиционните Годишни съюзни литературни награди по жанрове за книжна продукция за изминалата година. В навечерието на 24 май станаха известни и носителите на  съпътстващите литературни награди "Божидар Божилов", "Георги Братанов" и "Гео Крънзов" за настоящата година. Оповестена бе..

публикувано на 29.05.24 в 16:19

"Равновесие" на Гергана Минкова в галерия "Нюанс"

Галерия "Нюанс" представя изложбата на талантливата художничка Гергана Минкова, известна със своите вдъхновяващи творби, които изследват връзката между реалността и въображението. С фокус върху линията, разделяща небето и земята, тя изразява красотата на преходността и силата на живота. Изложбата разкрива търсенията и колебанията на..

публикувано на 29.05.24 в 14:45
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Изкуство, което не служи на просветата, за мен е безсмислено

Няколко дни след 24 май в "Нашият ден" диригентът Йордан Камджалов споделя своите възгледи за просветата, културата и образованието, като път към цялостното здраве на отделния човек и на обществото. За втори път – на 28 септември – интердисциплинарният просветния център "Академия за човека" , дело на фондация "Йордан Камджалов", ще отвори..

публикувано на 29.05.24 в 13:56

Д-р Владимир Симов: Няма граница за човешките мечти и стремежи

"Старостта е факт, който трябва да приемем доброволно и съзнателно да превърнем в пътешествие, може би най-трогателното и плашещото от всички досега" – пише д-р Владимир Симов в своето голямо изследване "Остаряването". Той смята своя труд за първата крачка към формирането на школа по геронтопсихиатрия у нас и се надява младите му колеги да се..

публикувано на 29.05.24 в 09:15