Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Георги Трифонов в галерия „Арт алея“

БНР Новини
Изложбата „Вечен живот“ на Георги Трифонов в галерия „Арт Алея“

Определят Георги Трифонов като един от най-ярките и активни представители на съвременното българско изкуство. Освен изключително разнообразното като обем и посоки творчество той е автор и на седем стихосбирки, затова за него казват: Георги Трифонов е не само поет на пластическите метафори, но и мечтател лирик, който съчетава по неподражаемо талантлив начин вътрешната енергия на словото със скрития огън на пластическата визия…“

Потвърждение на това са и тези респектиращи цифри – автор е над 1600 картини живопис, над 5000 скици, рисунки, акварели и графики, над 250 керамични творби, пластики и над 50 проекта за стенопис, от които 15 са реализирани. Галерия „Арт Алея“ представя една по малко позната страна от неговото изкуство с изложбата „Вечен живот“, организирана от семейството на художника. Включени са предимно рисунки и илюстрации към поетични книги, приключенски и фантастични романи, свободни рисунки и графики, които демонстрират неговия овладян до съвършенство класически рисунък, съчетан с фантазия, точна ръка, богатство на образи с лека ирония и чувство за хумор.

В галерията е изложен и един изключително впечатляващ – като икона – негов Автопортрет, както и един скулптурен портрет на художника, създаден от Вежди Рашидов. Георги Трифонов е носител и на множество престижни награди, сред които Голямата награда на СБХ „Илия Бешков“ за рисунка, награда на Асоциацията на френски художници, 1996 г. и последното отличие – орден „Св. Св .Кирил и Методий“…

Защо „Вечен живот“ – това решение на неговата съпруга, театроведката Миглена Манова, идва от изключително успешното представяне на изкуството на Георги Трифонов в престижни галерии и места из цяла Европа – Холандия, Германия, Франция и Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поетическото познание на Васил Славов

Васил Славов е роден в София, където през 1989 г. излиза първата му стихосбирка "Спомен за потоп". Тогава заминава за САЩ, за да специализира след английската филология в Софийския университет литература, литературна критика и творческо писане и остава там. Вече е публикувал поезия, преводи и критически текстове в различни литературни издания у нас –..

публикувано на 19.09.24 в 18:35

Живко Седларски с няколко изложби в България

Известният ни скулптор живее във Франция, но винаги се представя като български артист. Почти всяка година той има изложба у нас, но този път представя изкуството си на софийската публика в две изложби – в галерия "Мисията" и в НДК, а след това с експозиции във Варна и Перник. Идеята за това мащабно представяне е на Албена Ненкова, която инициира и..

публикувано на 19.09.24 в 14:48
Сцена от

Другият театър

Думата театър обозначава толкова различни видове сценични изкуства, че увлечени от актуалната информация, понякога забравяме да подчертаем спецификите, които се крият зад разни сцени и програми. Една от различните по своя характер платформи е " Театър+ " на Народния театър "Иван Вазов", която преди броени дни срещна първата си публиката с шесто..

публикувано на 19.09.24 в 14:10
Манол Пейков

Манол Пейков: Смятам, че има въпиюща нужда да си преговорим уроците на историята

За книгоиздаването като мисия, за силата на думите и за стремежа към историческата истина – разговор в "Нашият ден" с Манол Пейков – издател, преводач, общественик и политик, член на Комисията за култура и медии в Народното събрание. Пейков споделя, че дълги години като книгоиздател е бил фокусиран главно върху художествената литература, но..

публикувано на 19.09.24 в 09:57

Българска авторка гостува на Фарьорските острови

Миглена Дикова-Миланова – преподавател по български език и култура в Университета в Гент, бе поканена това лято да твори на Фарьорските острови в програмата на резиденцията на Съвета на творците от Фарьорските острови – LISA. "Малкото селце Тьорнувик (Tjørnuvík), разположено в областта Sunda kommuna, северно на територията на най-големия остров от..

публикувано на 19.09.24 в 09:29