Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследници на песента: Да пееш отвъд нотите – Дарина Златкова

Родопската песен е широта, мистика и посвещение, казва вокалистката на група Irfan

БНР Новини
4
Дарина Златкова
Снимка: Geert-Leen Geleclo

Когато говорим за млади изпълнители на народна музика, очакваме фактите в биографията да отбележат тяхното специализирано обучение. Съвременността обаче ни предлага интересни щрихи от развитието на днешните музиканти, изменя представите за оформянето им като професионални артисти. И това се потвърждава от цялостното изпълнителско развитие на младата солистка на Националния ансамбъл „Филип Кутев” – Дарина Златкова. Без да се е обучавала професионално, певицата е носител на съвременната народна песен с подчертано присъствие в българската етномузика. При нея липсата на музикално образование не е недостатък, напротив – възможност да търси широки хоризонти за натрупване и усвояване на певчески знания. Вероятно на това се дължи вокалното й усъвършенстване и интересния репертоар от песенни образци. Ако трябва да говорим за стила на Дарина, ще започнем от това – върху основата на традиционни източници, тя създава почти авторски песни, в чиито мелодии се преплита старинния музикален диалект с елементи от модерната звучаща среда; песни, които подчертават широкия гласов диапазон и певческа дарба.

Дарина Златкова е родена в Златоград. От тук интересът към родопските песни е обясним. „Първата среща с народното пеене стана благодарение на моята майка. От нея съм научила голяма част от песните в детските ми години, а семейната среда беше изпълнена с много музика”, казва певицата. Активно се включва в дейностите на местната певческа група към читалището, изявява се по съборите-надпявания. За начало на своята професионална дейност счита участието в Националния конкурс „С песните на Надежда Хвойнева” в с. Левочево, където печели първа награда. Разказва за този вълнуващ момент: „Надежда Хвойнева е моята любима народна певица. В нейния глас съм открила качества, които ми допадат – тембъра, звукоизвличането. Участието в конкурса беше истинско преживяване. Тогава нямах собствен костюм и дъщерята на Хвойнева ми даде костюма на майка си. Цялата тази емоция и наградата, която получих ме накара да открия един нов свят”.

Вече 15 години Дарина е хорист в Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. С работата в състава певицата овладява класическия сценичен репертоар, изпълнява солови партии в хорови обработки – „Стани ми, майчо, откачи” (обр. Кр. Кюркчийски), „Какво ми се чуе” (обр. Г. Генов) и др. Нейните качества подчертава диригентът на хора Георги Генов: „Дарина Златкова е завършена певица. В развитието си тя постигна широк диапазон, справя се с всякакви партитури и е много ценна за нашия състав. Има универсален глас, с който изпълнява песни и стилове от различни краища на страната. Нейното бъдеще е в нашата музика и тези качества, които притежава й дават възможност да пее всичко”.

Част от своята изпълнителска работа Дарина Златкова посвещава на вокален квартет „Юдит” (заедно с Таня Митева, Ивелина Димова, Юлия Гатдерова) – една сбъдната мечта. Неотдавна издаде солов албум в акомпанимент на китариста Петър Миланов. Just feel (2017) е авторски проект на двамата музиканти, създаден върху традиционни мотиви от непознати родопски песни, достъпни за днешната аудитория. „Знам, че никога не мога да повторя големите родопски певици и нямам това за цел. Харесвам автентичния вид на старите песни, но смятам, че един съвременен стил има своето място. Той не преповтаря, а оставя своята следа”, казва младата родопчанка и добавя – В албума целенасочено включихме образци от сборник, които никой не е записвал до сега. Когато виждам една нотирана песен, най-интересният момент се случва отвъд нотите, тогава влагам душата си. Отвъд нотите се крие моята гледна точка, моето вдъхновение, за което нямам обяснение как се появява и предпочитам така да остане. За въображението много е важно да си представиш и това съм искала – да си представя, да бъда себе си”.

Няма да звучи пресилено ако кажем, че Дарина Златкова е многопластов изпълнител и търсещ творец. През последните години тя е вокалист на група Irfan – популярна етно формация в клубните среди и младежките арт пространства. Електронни публикации отбелязват, че Irfan e една от най-интересните български уърлд-фюжън/етно групи, която преплита звуци и песни от различни култури. Музиката на състава неведнъж е представяна на престижни фестивални сцени по света. В края на 2018 г. излезе четвъртият албум на Irfan – Roots („Корени”). Още в самото заглавие изпъква силното присъствие на Дарина. И тук тя изненадва слушателя с вокални интерпретации и авторски мелодии, основани на българските музикални кодове. Въобще във всички свои изяви Дарина Златкова успява да докосне публиката, а композицията Rusa в новия албум на Irfan дава заявка за един успешен етно хит.

Цялото интервю с Дарина Златкова и нейни изпълнения можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтеки и Капулети кръстосват шпаги на оперната сцена в Лиеж

Сезонът на Кралската опера на Валония в Лиеж продължи през май с белкантова музика и пет представления на "Капулети и Монтеки" на Винченцо Белини. Шестата опера на бележития сицилиански майстор вижда бял свят по време на карнавалния сезон във Венеция през 1830 г. Белини написва творбата само за шест седмици, изпълнявайки спешна поръчка на импресариото..

публикувано на 16.06.24 в 08:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200..

публикувано на 15.06.24 в 07:55
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23 -годишният Максим Цеков . Той е лауреат от престижни..

обновено на 14.06.24 в 12:33
Орлин Горанов

Орлин Горанов: Музиката е най-висшият език между разумните същества

С неподражаемия си глас и артистична харизма Орлин Горанов вече повече от половин век е на върха на българската музикална сцена. Обичаният от поколения българи певец е в студиото на "Нашият ден", за да говори за предстоящите срещи с публиката и нестихващото творческо вдъхновение. Орлин Горанов ще отпразнува своите "50 години магия" с..

публикувано на 14.06.24 в 11:00