Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Томова и дигиталните номади (видео)

Снимка: личен архив

Терминът „дигитален номад“ се споменава за първи път в далечната 1997 в книга с едноименното заглавие и автори Цугио Макомото и Дейвид Менърс. Там за първи път се появява твърдението, че технологиите ще позволят на милиони хора да работят от компютъра си, пътувайки и живеейки в най-различни точки по света.
Днес е трудно да се преброят дигиталните номади по света, но  само групата Digital Nomads Around the World във Фейсбук например, наброява над 80 хил. членове.
След като поживяхме около 12 хил. години като уседнали хора, днес отново проглеждаме за достойнствата на живота в движение. Кои са хората, които го избират? С какво се занимават и как успяват да поддържат отношения с другите? – по стъпките на новите номади тръгва Валентина Томова – гост на рубриката „Главен герой“ и автор на поредицата „Дигитални номади“.


Има ли го днес недоверието между уседнали и номади? Как се чувстват хората, които не живеят на едно място, а „поживяват“ тук или там? От какво трябва да се откажете, ако изберете този път? – чуйте разказа на Валентина Томова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наука за три минути: Вълнуващи срещи с българските учени на FameLab

Фондация "Красива наука" организира поредица от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, които ще се проведат от 25 до 29 септември в партньорство с Министерството на образованието и науката, общини като София, Видин, Монтана и Бургас, както и с университети, научни институти, училища и неправителствени организации. Програмата..

публикувано на 26.09.24 в 12:58

Морето и околната среда: как защитаваме водите на България

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден", по повод Световния ден на морето, говорим за морската околна среда и бъдещето на човечеството. В разговора участва проф. д-р Мирослав Цветков, капитан първи ранг и началник на научната секция във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. "Световният ден на морето се..

обновено на 26.09.24 в 11:53

По дирите на сиренето

Български животновъди и майстори на сиренето, които преработват млякото си в собствени мандри, регистрирани по Наредба 26, се срещат за обмен със специалиста и технолог на сирене и млечни продукти Джанпаоло Гаярин в алпийската италианска община Трентино, където традициите в производството и многообразието от вкусове са запазени. За срещата, за..

публикувано на 26.09.24 в 10:44
Александър Димитров и водещия на предаването

От английски до унгарски: Пътешествието на един млад полиглот

На 26 септември Европа отбелязва Европейския ден на езиците – инициатива на Съвета на Европа, която има за цел да насърчи изучаването на чужди езици и да популяризира езиковото и културното многообразие на континента. В рамките на този специален ден, в предаването "Нашият ден" по БНР, гостува младият полиглот Александър Димитров , който сподели..

обновено на 26.09.24 в 10:31