Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да ходиш на театър е като да си научен да казваш „благодаря“ и „довиждане“

БНР Новини
"Магията на морето"
Снимка: ДКТ Варна

Чували сме, че винаги трябва да пазим частица от детството в себе си. Но какво точно се съдържа в това чудесно пожелание? Според Вера Стойкова директор на кукления театър във Варна ключът е в това да съхраним вкуса към вълшебството, способността да съпреживяваме и да държим сетивата си будни.

Театърът възпитава, формира вкус и изгражда съпротивителни сили срещу антикултурата, а за да ни даде от мощта и магията си, трябва да го познаваме от малки. Ето защо целият екип на театъра участва с много чувство, грижа и отговорност в култивирането на публиката.

„Да ходиш на театър е възпитание. Да ходиш на театър е както да си научен да казваш „благодаря“ и „довиждане“. Това е част от възпитанието и ние много се борим за това, когато децата идват тук да искат театър, да имат нужда от театър...“ - изтъква Вера Стойкова.

За да достигнат до сърцето на зрителите си, хората от театъра се доближават до тях, гледат света през очите им, наблюдават реакциите им, изучават детските рисунки и насърчават участието на децата чрез различни работилници, отворени сцени и образователни инициативи.

От разговора ще научите и за куклотерапията - проект, в който куклите служат като посредници между терапевти и лекувани, който ДКТ Варна развива повече от 10 години, както и за премиерните спектакли и турнетата на театъра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Голямата диктовка": Коя дума затрудни най-малките участници?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъждаме значението на "Голямата диктовка", проведена в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Това събитие предизвика голям интерес и събра участници от различни възрасти, които имаха възможността да демонстрират своите умения по правопис. В интервю за предаването д-р Ивета..

обновено на 03.06.24 в 13:24

Милен Митев: Разговорът за българската история и култура трябва да започне от обществените медии

Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция обявиха съвместната инициатива под надслов "14 века България в Европа". На обща пресконференция генералните директори на трите обществени медии заявиха намерението си да работят заедно за реализирането на тази инициатива. Те се стремят да насочат..

обновено на 03.06.24 в 11:57

Книга за съвременното китайско общество беше сред акцентите на Панаира на книгата в София

В рубриката "Епизоди от живота" поглеждаме към Панаира на книгата в София. Сред многобройните събития, привличащи вниманието на читателите, се открои премиерата на книгата "Съвременното китайско общество – устройство и начин на живот". Този изключителен труд е издаден по повод 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България..

обновено на 03.06.24 в 10:03

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20