Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Лазу от остров Идра: момиче с морско име и морска професия

БНР Новини
Снимка: Светлана Тодорова

Първата дума, която се появява в ума ми, когато мисля за нея, е боец. Марина се бори с морето, бори се с предразсъдъците на една все още затворена патриархална общност, каквато е островът, към самотните майки, бори се с предубежденията на колегите си към жените в бранша, бори се да отгледа и възпита детето си без финансовата и емоционалната подкрепа на неговия баща. А браншът е превоз на пътници във водите на Сароническия залив в Гърция.

„Дойдох на този остров, защото се запознах с един мъж. Той имаше лодки и покрай него аз също започнах да се занимавам с това. Нямах намерение да се задържам тук, защото не съм човек, който обича да пуска корени. Двамата с този мъж създадохме момиченце, Елени, която сега е на осем години. След това се разделих със съпруга си, но останах тук, защото вече бях развила бизнеса си и не беше лесно да се върна обратно там, откъдето дойдох. Освен това дъщеря ми живее тук в една много спокойна и радостна среда, различна от тази в градовете. Този избор си има своята красота, но и своите трудности“, споделя Марина.

За да отглежда и възпитава детето си, тя не разчита на никого, освен на себе си. От известно време момиченцето остава само вкъщи, докато майка му превозва клиенти из Сароническия залив. Марина събужда Елени сутрин за училище и й дава инструкции по телефона, след училище детето слиза долу на пристанището, за да обядват заедно, а после поема нагоре по някоя от калдъръмените улички на градчето, за да се прибере у дома и да учи уроците си. Елени е лишена от грижите и вниманието на баща си, но, както казва майка й, тя расте тук „много красиво“ и обградена с много обич от хората от острова.

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетният ден на кариерата във Физическия факултет към СУ

Наука, образование и бизнес ще се срещнат във фоайето на Физическия факултет към СУ по време на Пролетния ден на кариерата във ФзФ (30 май) . В "Нашият ден" доц. д-р Владимир Божилов , зам.-декан на Факултета разказва за инициативата, чиято цел е да свърже работодатели и студенти, както и да покаже на бъдещите възпитаници възможностите за..

публикувано на 28.05.24 в 13:15

Отпадъкът – хибрид между природа и култура

Науката често се отнася до взаимовръзката ни с околния свят на всекидневно и дори на битово ниво. Отношението към боклука е показателно за ред характеристики на обществото. Всеки от нас има представа за "чистото общество" като подредено и напреднало и "мръсното общество" – затънало в проблеми и боклук. Дебатите по отношение на отпадъците мобилизират..

публикувано на 28.05.24 в 11:02
Иво Анев, Слава Савова, Георги Мъглов, Любо Стефанов, Радослав Чичев и Ивайло Захариев

Минералните бани и османското наследство

Минералните бани и османското наследство в България. Какво е културното, социалното и политическото значението на минералните бани днес? Заедно със Слава Савова, архитект и изследовател в Института за етнология и фолклористика на БАН, Любо Стефанов, сдружение "Княжевец", Иво Анев, икономист, специалист по водите. Георги Мъглов, гражданска инициатива..

публикувано на 28.05.24 в 08:50
Пламен Бейков

Балетът "Пожар" и мисията за възстановяване на Русенската опера

Балетът "Пожар" е амбициозен и провокативен проект, който директно адресира проблемите и предизвикателствата, пред които е изправена Русенската опера след пожара през 2020 година. Тази продукция не само предизвиква публиката на Русе, но и всички институции и организации, от които зависи възстановяването на оперната сцена. Тя ще бъде представена..

обновено на 27.05.24 в 12:34