Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъде спасен Храмът на Богинята майка Кибела в Балчик

Снимка: Радио Бинар

Патовата ситуация между държавата, общината и собствениците на имота, в който е разкрит храмът на Богинята майка Кибела в Балчик през 2007 година, с днешна дата води до опасност за съседни сгради. Изготвени са предписания за дейности по укрепването му, които трябва да стартират в спешен порядък, стана ясно от изказването на министъра на културата Боил Банов в Балчик през изминалата седмица. Министърът дори се закани, че за 15 дни може да премести античния храм в Двореца, където хората да му се радват.

При спешните археологически проучвания на сензационната находка преди 12 години са спасени мраморни статуи на малоазийската богиня, над 20 надписа върху камък и множество монети, изложени в Историческия музей в Балчик. Храмът е единствен по рода си в източната част на Балканите и е най-добре запазеното елинистично светилище в България. Учените датират градежа му около 280-260 година преди Христа. Артефактите говорят, че е бил действащ храм в рамките на цели 700 години до края на ІV век след Христа.

В звуковия файл можете да чуете акценти от брифинга на министъра на културата Боил Банов относно храма в Балчик, професионалното мнение за ситуацията и бъдещето на обекта на директора на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева, както и погледа към казуса на проф. Николай Овчаров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25