Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на руското кино в София и в Пловдив

Съвременното руско кино гостува в София и в Пловдив, представено от изявени млади кинотворци – актьорите Сергей Двойников и Никита Волков, режисьора Евгений Торес (Невски), кинокритика Дмитрий Савелиев и ръководителя на компания „Фест-филм” Сергей Брагин. 

Младият руски актьор Никита Волков е изпълнител на главната роля във филма "Чернова"

Роден е през 1993 г. в Санкт-Петербург. Още в началото на своята актьорска биография Никита Волков има шанса да бъде забелязан от легендарния кинорежисьор Александър Митта, който го ангажира за епизодична роля в историческата драма "Шагал – Малевич". През тинейджърските си години Никита Волков изучава сериозно хореография и професионално се занимава с плуване. Завършва Санкт-Петербургската държавна академия за театрално изкуство. За него започва да се говори повече през 2014-а след главната роля на Алексей Беляев в кинодрамата "Две жени" – екранна версия на известната пиеса на Тургенев "Месец на село" под режисурата на Вера Глаголева. По-късно актьорът участва и в други знакови кинопроекти като "Дядо Мраз. Битката на магьосниците", "Криза на нежната възраст", "Танци на смъртта". А сега Никита Волков е в главната роля във филма "Чернова" на режисьора Сергей Макрицкий по романа на популярния руски фантаст Сергей Лукяненко за живот в паралелни реалности. 

Театърът

Поканен е в трупата на престижния Театър "Ленсъвет". Там той прави забележителни роли като Григорий от "И най-мъдрият си е малко прост" и Муров в "Без вина виновни". Участва в спектаклите "Дон Кихот", "Страхувам се от любовта". Никита Волков има щастието да работи в театъра и под режисурата на Юрий Бутусов, когато младият актьор е поканен на сцената на Брехтовия театър и взема участие в знаковите постановки "Кабаре Брехт" и "Сън в лятна нощ". Ето какво сподели Никита Волков:

На първия спектакъл, на който ме заведоха – заспах

"Заспах на 20-ата минута и мама ме събуди едва накрая, когато вече всички наоколо ръкопляскаха. Така че не бих казал това първо ходене на театър да е повлияло някак върху избора ми на професия. Не – попаднах в театъра абсолютно случайно. Исках поначало да стана юрист, адвокат. Наистина съвършено случайно се озовах в Санкт-Петербургската държавна академия за театрално изкуство. С течение на времето обаче разбрах, че съдбата някак си ме отведе в Театралния. И в един момент стана така, че фактически не бях още приет за студент в Театралния институт, но вече се бях отказал от Юридическия. Беше си абсолютна рулетка."

Животът в паралелните реалности

"Преди години бях много впечатлен от екранизациите по произведения на Лукяненко "Нощен патрул" и "Дневен патрул". Като чух, че има проби за "Чернова", не таях големи надежди. Но, след като се запознах с режисьора Сергей Макрицкий, между нас се получи добър контакт – с нещо го впечатлих. А що се отнася до актуалността на темата за паралелните светове, аз самият обичам компютърните игри, научната фантастика ми е интересна."

От 23 до 31 октомври 2019 г. в София и в Пловдив се провежда традиционната „Седмица на руското кино в България“. В програмата на събитието са включени прожекциите на руски филми, произведени през последните две години: „Бик“ (режисьор Борис Акопов, 2019), „Вечният живот на Александър Христофоров“ (режисьор Евгений Шелякин, 2018), „Керосин“ (режисьор Юсуп Разиков, 2019), „Любовници“ (режисьор Елена Хазанова, 2019), „Трудностите на оцеляването“ (режисьор Евгений Торес, 2019), „Чернова“ (режисьор Сергей Мокрицки, 2018), „Аз отслабвам“ (режисьор Алексей Нужний, 2018). Организатори на филмовата седмица са Министерството на културата на Руската федерация, Посолството на Русия у нас, РКИЦ в София. Проектът е част от честването на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Входът е безплатен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мориел Георгиева, Елина Кешишева, Велин Манов и Нора Христова

Силата на жените чрез изкуството в изложбата "Контакт" на Елина Кешишева

Изложбата "Контакт" в галерия One на световно известния фотограф Елина Кешишева е вдъхновена и посветена на жени, преживели насилие. Заедно с фондация "Импрув" те призовават за промяна чрез свързване със света на другите. Кешишева представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от..

публикувано на 02.07.24 в 17:15

Завръщане – фотографска изложба на Силвио Томов

Силвио Томов споделя, че: "Темата за завръщането може да се разглежда от много аспекти. Основният от тях е, че фотографията ни помага да (съ)преживеем отново и отново определена емоция, настроение или миг. Образите, това са тези късчета спомени, които остават завинаги запечатани в съзнанието ни. Според големия режисьор Андрей Тарковски детството на..

публикувано на 02.07.24 в 16:25

Петя Кокудева: Срещите с хора по света са като терапия

"Патагонци, тролове и още мои роднини" е най-новия пътепис на детската писателка и поетеса Петя Кокудева. Той ни отвежда до 24 различни места по света, под формата на кратки разкази, щрихи, срещи или наблюдения за човешката природа и силата на културните различия. "Стори ми се честно още в увода да призная, че винаги има трудности и..

публикувано на 02.07.24 в 11:15

Отвореното поле за културен обмен между Централна и Източна Европа и Китай

За пътя към сътрудничеството в областта на креативните и творчески индустрии между Източна и Централна Европа и Китайската народна република – разговор с Юлия Томова и Влад Гицоайка . Повод за срещата в студиото на "Нашият ден" е проведеният Пети форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа . Юлия..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Лятото на "Тротоара 2020": Музика, култура и TRAP Fest Open Air 2024

С настъпването на лятото читалище "Тротоара 2020" представя своята вълнуваща лятна програма, в която ключово събитие е TRAP Fest Open Air 2024. Председателят на читалището Деян Янков разказва повече за инициативата. Всички събития са с "вход свободен" и предоставят уникална възможност за младежите да бъдат активна част от организацията, публиката и..

обновено на 02.07.24 в 10:08