Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните изкушения на „Киномания 2019“

сряда, 20 и 27 ноември, от 17.30 часа

| обновено на 27.11.19 в 11:25
Снимка: kinomania.bg

Ако сте сред почитателите на музикално-филмовите „Звукови хроники“, със сигурност знаете, че през този месец сме с музикалните изкушения на кинозвездите. Но днес ще разширим малко темата. Изключението, уверявам ви, си струва, защото ще сме с тези на „Киномания 2019“. Тази фраза – музикални изкушения е много подходяща за фестивала – ветеран. През всичките години на своето съществуване в програмата му винаги е имало и има музикални кинозаглавия.

В „Звукови хроники“ винаги сме отразявали музикалните акценти на софийския есенен кинофорум. Та нали именно на „Киномания“ оживяха отново на големия екран легенди като Би Би Кинг и Джими Хендрикс, джаз величия като Ела Фицджералд, Джон Колтрейн, Джанго Райнхард, попикони като Далида, актуални оперни звезди като Соня Йончева… И това са спомени само от последните няколко години. 

В програмата на тазгодишната „Киномания“ рубриката „Музиката“ има два раздела: „А душата им пее“ – включващ филми, посветени на Арита Франклин, Джуди Гарланд и Лучано Павароти, и „Композитори и диригенти“ – с два игрални филма: „Кресчендо“ – на режисьора Дрор Захави и „Хачатурян: Танц със саби“ – на Юсуп Разиков. Тук трябва непременно да направим две уточнения: първо – че става дума за съвсем нови документални и игрални продукции, и второ – че има още не малко заглавия в 33-тото издание на „Киномания“, в които музиката е, така да се каже, жизнено важна за самия филм. Като например класиката на Сергей Айзенщайн „Александър Невски“, в която партитурата на Сергей Прокофиев е с времетраене повече от половината от това на кинолентата или класическия филмов мюзикъл на Джордж Кюкър „Роди се звезда“ – с евъргрийните на Гершуин и Харолд Арлън. А какво са филми като „Ромео и Жулиета“ на Дзефирели и „Един мъж и една жена“ на Льолуш без музикалните емблеми, звучащи в тях - на Нино Рота и Франсис Ле?

Към споменатите класически удоволствия с адрес „Киномания 2019“ бихме могли да прибавим и „Спартак“ – на Владимир Деребьонов и Юрий Григорович, в който щедро се лее музиката из едноименния балет на Арам Хачатурян и „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ – най-новия филм на Уди Алън, който, както обичайно, е гостоприемна територия за евъргрийни от златната ера на суинга. Разбира се, това е само бегло изброяване на заглавия от фестивалния афиш (техният брой тази година е 56!), но все пак дава представа за почетното място, което музиката заема традиционно в него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво да направим с изпаднала от гнездото птица?

В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо , орнитолог, активист и автор на филми за опазването на природата, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица . Отговорът на този въпрос е – нищо. "Птиците в този сезон са излюпили малките, отгледали са ги в начален етап и младите птици в момента са във фаза, в която..

публикувано на 21.05.24 в 12:41
Кремена Сьодерстрьом

"Частни уроци" изобщо не съществува като термин в Швеция

Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би било за шведските родители да си представят, че трябва да плащат за допълнително обучение на децата си извън редовните занимания в училище. В скандинавската страна се смята, че училището е длъжно да осигури образование и подкрепа на учениците, така че да бъдат готови за самостоятелен живот..

публикувано на 21.05.24 в 11:44
Доц. д-р Веселина Вачкова (вляво) и Цвета Николова

Познатите и непознати свети равноапостоли Константин и Елена

Едва ли някой (освен историците, занимаващи се с църковна история) знае, че на 20 май 325 година е открит Първият Никейски събор. Той е важен за православния християнски свят, защото на него се съставя Никейският Символ на вярата, който става основа на познатия ни днес Символ Верую. А причината той, въпреки споровете, да бъде приет, е не кой да е друг,..

публикувано на 21.05.24 в 09:58
Проф. Мария Малинова

За жените... като за майки

За женското здраве разговаряхме с проф. Мария Малинова. По време на Националната конференция за иновациите в акушерството и гинекологията, опитният специалист и преподавател направи обстоен анализ на причините, симптомите и коварните последици от заболяването ендометриоза. И не само – проф. Малинова отправи полезни съвети към дамите от всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:50
Христа Иванова

Еврика! Успешните българи: Христа Иванова

Христа учи Квантова физика в СУ "Св. Климент Охридски". Любовта ѝ към физиката е още от най-ранна детска възраст, когато получава подарък книга. Днес Христа мечтае да стане откривател, може би не голям откривател, но да даде нещо поне мъничко на Света, в който живеем. Освен това, тя е сигурна, че иска да се върне в България, където и да отиде да учи с..

публикувано на 20.05.24 в 17:05