Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историите на 40 жени в книгата „Аз съм българка“

Снимка: БНР

За колко българки, променили хода на историята, културата и изкуството ни се досещате? За колко от тях знаете повече от едно име? А за колко от тях всъщност искате да знаете повече?

Навярно това са въпроси, над които не се замисляме често. Отговорите им обаче биха могли да доведат до сериозни размисли. И до промяна. В нагласата и вижданията ни за света. Най-вече в тези на жените, младите момичета и подрастващите.

Книгата „Аз съм българка“ цели именно това – да служи за пример и да вдъхновява. В нея са побрани историите на 40 достойни за уважение български жени. Освен чрез думи българките са представени и чрез портрети, нарисувани от други 40 български жени – съвременни наши художнички. Съжителството на словесното и визуалното в книгата е дело на Петя Александрова и Капка Кънева. Петя пише историите, а Капка е автор на един от портретите към тях и съставител на изданието.

„Аз съм българка“ е книга с кауза. Каква – чуйте от създателките ѝ в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За гласувалите с усмивка

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че гласуването е не само право, но и задължение, най-вече пред самия себе си. Тази неделя след новините в 18 всички, които са гласували в неделя ще получат по радиото по една усмивка, която изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Милка..

публикувано на 07.06.24 в 17:30

"В очакване на Годо" отново провокира въпросът за чакането

Предстои премиера на представлението "В очакване на Годо" на сцената на кино-театър "Освобождение". Сценичната версия прилага подхода на театъра на абсурда, присъщ за Самюел Бекет, но използва и съвременни театрални техники и препратки. Въпросът за чакането през търсенето на себе си е поставен актуално през погледа на всички персонажи. Повече за..

публикувано на 07.06.24 в 17:15

Да бъдеш Цветана Манева

Ако "Варненско лято" е аналогия за качествен театър, тя е аналогия за едно от големите имена в актьорската игра. Тя всъщност е художественият директор на Международния театрален фестивал, който за 32-ра година празнува театъра, член е на британското Шекспирово дружество. Тя е от дамите, които канят, от жените, които се запомнят, от актрисите, като..

публикувано на 07.06.24 в 16:25
Журито и Магдалена Ралчева

Геновева Димитрова: Когато си критик, ти си критик винаги!

Наскоро приключи 11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" в Стара Загора. Той се проведе от 1 до 5 юни и в него бяха показани 50 ленти от 18 държави. Фестивалът имаше две програми: конкурсна и съпътстваща. В конкурсната програма селектираните филми се оценяват от жури с българско и международно..

публикувано на 07.06.24 в 14:51

Националната награда "Христо Г. Данов" навършва четвърт век

Днес в 17 ч. за 25-и пореден път ще бъде връчена Националната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура. Часове преди тържествената церемония в Стария Пловдив в "Артефир" се включва литературният критик и преподавател по антична и западноевропейска литература, доктор на Пловдивския и Виенския университети, доц. д-р..

публикувано на 07.06.24 в 14:15