Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вася Радева – един от най-красивите колоратурни сопрани на Софийската опера

петък, 29 ноември, от 23 часа

| обновено на 29.11.19 в 16:14
Вася Радева като Розина от „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини
Снимка: личен архив

В петъчната вечер (29 ноември), в предаването „Български изпълнители“ ви предлагаме записи на певицата Вася Радева. Ще прозвучат блестящи интерпретации на сопраното с необикновено красив глас, на фрагменти от опери на Роси, Моцарт, Гретри, Росини, „Сътворението“ на Йозеф Хайдн и камерни творби от Антонио Калдара и Лео Делиб.​

Вася Радева е родена през 1924 година в семейството на една от първите истински оперни звезди на родната сцена – Пенка Тороманова и изтъкнатия генерал Тодор Радев.

Тороманова учи в Консерваторията в Женева. Тя е един от артистите, положили основите на днешната Софийска национална опера и останала в историята със забележителния си глас и изключителното актьорско дарование. Първата българска Аида, по-късно е и професор в Музикалната академия, където подготвя Елисавета Йовович, Събчо Събев, Мими Балканска, Иванка Митева-Коралова, Таня Начева. Нейният съпруг Тодор Радев, възпитаник на Петербургската генералщабна академия, е военен аташе едновременно в Букурещ, Берлин и Лондон. След връщането си в България e министър на просветата в три последователни кабинета. Негова е идеята за осигуряване на стипендии на млади български артисти, които учат в големите европейски центрове.

В това семейство с изградени традиции на почит към културата и изкуството расте Вася Радева.

Първите стъпки на младата певица на сцената са съпроводени с драматични събития. След политическите промени през 1944 година генерал Радев е изправен пред Народния съд, който му дава условна присъда, но малко по-късно е интерниран от София. В края на 40-те години цялото семейство е изселено в Луковит, а синът е изпратен в Белене.

Докато следва немска филология, Вася учи пеене при леля си – Геновева Списаревска. След като завършва Историко-филологическия факултет на Софийския университет тя се явява на конкурсния изпит в Операта и то с виртуозната ария на Лучия от Доницетиевата опера. Комисията е озадачена как толкова млада и неопитна певица изпълнява тази трудна ария абсолютно точно и с естествена лекота.

Съвсем скоро идва дебютът на младата певица с ролята на Розина от „Севилският бръснар“. Освен нея на сцената са едни от най-големите имена от състава на Софийската опера – Илия Йосифов, Михаил Люцканов, Павел Елмазов.

След много разговори и обяснения и след като няколко пъти разказва биографията си в Държавна сигурност, Вася Радева е допусната до Младежкия фестивал във Варшава, от който се връща с медал и лауреатско звание. С големи успехи се връща и от Пражка пролет и Общобългарското състезание за певци и инструменталисти.

Обкръжението ѝ от драматични актьори, а може би и вроденият ѝ усет към театрално изкуство, я подтикват да търси човешкия заряд във всеки от своите образи. Гласът ѝ служи на драматургията и подчертава всеки детайл в психологията на персонажа. 

На концертния подиум присъствието ѝ също е ярко. Прецизен музикант, с богата обща култура, големи познания по литература и история, Радева поднася забележителни интерпретации на творби от камерния репертоар. Изпълнява много произведения на български композитори, но и песни от Моцарт, Хендел, Скарлати, Хайдн, Рахманинов, Чайковски. Изпълнява всичко в оригинал, все пак тя владее немски, френски и английски.

Сякаш успяла да се дистанцира напълно от драматичните събития, засегнали нея и най-близките ѝ, Радева създава героини, които продължават да живеят в съзнанието на оперните почитатели години след като тя слиза от сцената. Очарованието, което притежава, силната ѝ виталност, изтънченият вкус към изкуството, острият ум и несъмнено прекрасният ѝ глас я правят един от най-комплексните артисти на българската оперна сцена. Сред коронните роли на сопраното са Розина, Лучия, Джилда, Адина и разбира се, Царицата на нощта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10