Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделен следобед представя непознати опери: „Джустино“ от Вивалди

Снимка: Radio France / Benjamin François

„Джустино“ опера в три действия, либрето от граф Николо Береган.

Поръчана е от Федерико Карпаника, директор на театър Карпаника, за карнавалния сезон в Рим през 1724 г., където е и премиерата. Това е последната опера, написана от Вивалди за Рим.

Поради забраната жени да играят на сцената всички герои били изпълнени от мъже – двама тенора и седем кастрати. Ролята на Ариадна била поверена на Джачинто Легреци, Фарфалино, който изпълнявал всички женски роли на сцените в Рим.

Либретото и музиката се пазят в архивите на Вивалди в библиотеката в Торино. По същото либрето през 1683 г. и със същото име пише опера и Джовани Легреци, която е представена във Венеция. През 1703 г. абат Джулио Конво го адаптира за един от първите оперни опити на Доменико Скарлати. След това през 1711 г. Пиетро Периати го адаптира за Томазо Албинони. И на края през 1737 г. по същото либрето опера пише и Георг Фридрих Хендел, която е поставена в Лондон с адаптирано на английски либрето от дворцовия поет на Чарлз VI Пиетро Париати.

Операта отново е съживена през 1985 г. от Алън Къртис и представена във Виченца, Версай и Венеция.

Действащи лица и изпълнители:
• Джустино, византийски император – Зилке Генг, мецосопранснимка: Bruno Maury
• Ариадна, негова съпруга – Емьок Барат, сопран
• Джустино, селянин, после император, изгубен брат на Вителиан и Андроник – Делфин Галу, мецосопран
• Леокаста, сестра на Анастасий – Ана Мария Лабин, сопран
• Виталиан, тиранин от Азия – Емилио Гонзалес Торо, тенор
• Андроник, брат на Виталиан, влюбен в Леокаста – Алесандро Джангранде, тенор
• Полидарте, капитан на Виталиан – Алесандро Джангранде, тенор
• Аманцо, византейски генерал – Ариана Вентители, сопран
Академия „Бизантина“, с диригент Отавио Дантоне, концертмайстор Алесандро Тампиери.


Операта е изпълнена в рамките на Международния фестивал на бароковата опера в Бон, Франция на 27 юли 2018 г.

„Джустино“ се смята за шедьовър в творчеството на Вивалди. Сюжетът използва исторически личности и факти от класически източници, като се допълва от измислени любовни интриги, алегорични фигури, божества и призраци. Разказва историята на скромния орач Джустино, станал ко-император на Византийската империя.

Кратка историческа справка
Император Флавий Анастасий I царува в Константинопол от 11 април 491 г. до 10 юли 518 г. Роден е в Драч. Бил е консул. Избран е за император от вдовицата Елия Ариадна, която след това се омъжва за него. Имал е различен цвят очи – кафяво и синьо.
През 512 г. той изгражда стени, които да предпазват Константинопол от нападенията на прабългари, хуни и славяни. Известни са като Анастасиеви стени и се простират от Черно до Мраморно море.

От 513 г. води продължителна война с наместника на Мизия и Скития Виталиан. И въпреки че го побеждава, трябва да признае владението на Мизия от Виталиан. Умира внезапно на 88 години, според хрониките, от стрес при страховита буря.

Съдържание на операта „Джустино“ от Антонио Вивалди



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станислав Почекански и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Станислав Почекански: Успехите на моите ученици са двигател, който ме кара да вървя напред

"Общуването с младите хора не само ме зарежда, но и ме обогатява – казва Станислав Почекански. Вече девет години той е Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, но освен това е и великолепен цугтромбонист и преподавател, който заслужено се гордее с постиженията на своите ученици от класа по камерна музика. – Със своя мироглед и..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Гергей Мадараш, гост-диригент

Томас Аунер и Гергей Мадараш в дебют със Симфоничния радиооркестър

Интригуваща и стилно подбрана програма предлага Симфоничният оркестър на Националното радио на 17 май, петък, от 19.00 часа , който ще бъде излъчен в пряко предаване на вълните на програма "Христо Ботев". Концертът в столичната зала "България" под надслов "Симфонични контрасти" под палката на унгарския гост-диригент Гергей Мадараш, който..

публикувано на 17.05.24 в 08:58

"Княз Игор", опера в 4 действия и пролог от Александър Бородин

Либрето: Александър Бородин (по мотиви от руската епическа поема от ХІІ век "Слово за похода на Игор" и материали от исторически летописи) Първо изпълнение: 23 октомври 1890 година, Мариински театър, Санкт-Петербург Първо изпълнение в България: 29 септември 1922 година, София Действащи лица: • Игор Святославич - Северски княз – баритон •..

публикувано на 17.05.24 в 08:50
Бомбино (в средата) с Джакраве Юба Диа (бас) и Кори Уилхелм (барабани) на първото им гостуване в България (ноември, 2023 г.)

Омара "Бомбино" Моктар с два камерни концерта в София

След фурора си на голяма клубна сцена у нас в началото на миналия ноември Бомбино реши да повтори и потрети с два концерта във формат "limited edition"за по 180 човека всеки – на 22 май, сряда , и на следващия ден – 23 май, четвъртък, в зала "Сингълс" на НДК (вход А4). Поканата, както и миналия път, идва от платформата "Афровизия" и..

публикувано на 16.05.24 в 21:36

"Бенджамин Бътън" на сцената на Областния музикален театър Линц

През 1860 година в Балтимор се ражда Бенджамин Бътън, но не като малко, сладко бебе, а като брадясал старец. Съдбата му е предначертана: той ще изживее живота си в обратен ход и от ден на ден ще става… все по-млад. Когато на 50-годишна възраст Бътън се запознава с почти 30 години по-младата от него Хилдегарде, главният герой трябва всичко да заложи..

публикувано на 16.05.24 в 18:21